През 1941г. американската база Пърл Харбър е атакувана от японският имперски флот. Нападението със самолети на японския флот е изненадващо и довежда до смъртта на над 2300 американци в базата. Това довежда до решението на САЩ да влез във Втората световна война, след като обявява война на Япония. 

През 1965г. се слага край на разделението между църквите от 1054г. Папа Павел VI и Патриарх Атинагор едновременно отменят взаимните анатеми, които са наложени през 1054г.

През 1972г. е изстреляна последната лунна пилотирана мисия на Аполо - Аполо 17. След това от НАСА слагат край на програмата Аполо.

През 1988г. Арменското земетресение с магниту от 6.8 по Рихтер отнема живота на близо 25 000 души, а 15 000 са ранени. 400 000 остават без дом.

Ясер Арафат признава правото на Израел да съществува като държава също на 7 декември 1988г.

В България през 1989г. е основаната коалицията Съюз на демократичните сили - СДС. Под това име партията дава един премиер и един президент - Филип Димитров и Жельо Желев - първият демократично избран президент на България. От 1996г. името на СДС е променено на ОДС. Следват много разногласия и през годините партиите в коалицията се отцепват и се разделят. 

През 2006 г. край Бяла, Русенско ще случват една от най-големите катастрофи в България. 18 души загиват и 14 са ранени при една от най-големите пътни катастрофи в страната. Камион блъска автобуса и той пада от 15-метра височина на брега на река Янтра. В България 10-ти декември е обявен ден на национален траур заради трагедията.

ООН отбелязва международния ден на гражданската авиация. 

Роден е владетелят на Трансилвания Влад Цепеш, който е известен със своята жестокост да убива опонентите си като ги хвърля върху кол. Той е първообраз на граф Дракула и смятан от многозина заради различни легенди за вампир. На днешната дата е роден и големият български поет Никола Вапцаров. Един от героите от САЩ 94 футболистът Петър Александров също празнува рожден ден днес.

Умират българският писател Антон Страшимиров и бившият български премиер Любен Беров.