През 718г. арабите свалят обсадата над Константинопол. В основата на това действие е българският хан Тервел, който ги отблъсква и си спечелва прозвището Спасителят на Европа. 

През есента на 717 година огромна арабска армия потегля по суша и по море към Константинопол и го обсажда от всички страни. През пролетта  следващата година хан Тервел повежда българските отряди и достига в близост до Цариград. Тервел преценява, че арабското нашествие няма да спре с падането на Константинопол и се отзовава на молбата за помощ на Византия.

Българите разгромяват 20-хилядна армия. Във военните действия участвали и ромейски кораби, както и жители на града.

Блокирани от българите по суша, арабите прекарват изключително тежка зима, като множество от тях умират от болести и глад. През пролетта на 718 година кан Тервел нанася на арабите поредното поражение.  Сухопътната войска е разгромена.

Така българите спират арабското нашествие – на 15 август 718 година те се оттеглят от Константинопол.

 

През 1856г. в Шумен е организирано първото театрално представление в България – Михаил Мишкоед от Сава Доброплодни.

През 1947г. Великобритания дава статут на независими държави на Индия и Пакистан

На 15 август 1963 година претъпкан с пътници автобус се блъска в камион по пътя между Велико Търново и Горна Оряховица. Возилото избухва в пламъци. В него пътува доктор Стефан Черкезов. Тъй като се намира близо до вратата, при взрива той бива изхвърлен от автобуса. Въпреки че изкарва късмет, лекарят се втурва обратно, за да спаси хората от огнения ад. 

Черкезов измъква 47 пътници от автобуса факла. Самият той получава жестоки изгаряния. Косата му пламва, а найлоновата риза, с която е облечен, буквално се разтапя по тялото му. Въпреки болката, той влиза отново в автобуса, за да изпълни човешкия и лекарския дълг. 

На мястото пристигат линейки от Велико Търново. 26-годишният медик започва да пренася пострадалите, като самият той отказва да бъде откаран в болница. Накрая остава сам и тръгва пеша. Една от линейките се връща, за да го вземе. Черкезов обаче отпраща втурналите се към него лекари. 

На следващата сутрин той умира в адски мъки в леглото си, оставяйки младата си съпруга вдовица. 

На днешния ден отбелязваме Деня на медиците, загинали при изпълнение на служебния си дълг. От 2013 година 15 август се чества като Деня на спасението, на който оказваме признателност към загиналите при спасяване на човешки живот. 

През 1990 г. Михаил Горбачов възстановява съветското гражданство на писателя – дисидент Александър Солженицин.

Роден е Наполеон Бонепарт, рожден ден празнува народната певица Янка Рупкина, българо-френската певица Силви Вартан, българската актриса Доротея Тончева и актьорът Бен Афлек.


Силви Вартан