Ден преди да умре Фреди Меркюри публично обявява, че е болен от СПИН

Фреди Меркюри е британски рок музикант, композитор, продуцент и водещ вокалист на рок групата „Куийн“. Гласът му покрива 4 октави. Рожденото му име е Фарук Булсара. Той е от етнорелигиозната общност парси. Роден е в Занзибар и израства там, а по-късно в Индия, преди да се премести във Великобритания, където формира групата Куийн през 1970 г. заедно с Брайън Мей и Роджър Тейлър. Умира през 1991 г. на 45 години след усложнения от СПИН като потвърждава публично един ден преди смъртта си, че е болен.

През 1992 г. Меркюри получава посмъртно британската награда за изключителен принос към британската музика, а на стадион Уембли в Лондон се провежда почетен концерт. Той е въведен в Залата на славата на рокендрола през 2001 г., Залата на славата за автори на песни през 2003 г. и Великобританската музикална зала на славата през 2004 г. През 2002 г. е поставен под номер 58 в анкетата на Би Би Си на 100-те най-велики британци. Фреди Меркюри е избран за най-добър певец на всички времена в анкета от 2005 г., организирана от Blender и MTV2; 18-и в списъка на Rolling Stone за 100-те най-велики певци на всички времена и описан от AllMusic като „един от най-великите рок изпълнители”.

В Англия са въведени първите пощенски кутии

Още от дълбока древност възниква необходимостта за комуникация на разстояние и обмяна на информация. Особено след създаване на писмеността, размяната на писмени съобщения става належаща. В Древна Гърция, Римската империя, Египет, Персия и Китай съществува добре развита държавна пощенска връзка, която се осъществява с пешеходци или конници посредством щафета. Друг начин е използването на пощенски гълъби със закачено писмено съобщение на крака.

На територията на Западна Европа през 15 век започва да действа частна поща, създадена в Германия, която конкурира държавната. Частната поща просъществува 400 години и е откупена през 1867 от правителството на Прусия. През 16-и и 17 век във Франция, Англия, Швеция и някои други страни възниква централизирана кралска поща. Постепенно с развитието на обществото и науката става наложително пощенски услуги да се извършват в световен мащаб, между отделните държави.

Пощенските марки и тяхното колекциониране е специален раздел от историята на пощенските услуги. През 1840 г. в Англия са отпечатани първите в историята пощенски марки – „Черното пени“, на които е изобразена кралица Виктория. В България първите пощенски марки се появяват след Освобождението.

В ефир излиза първи епизод на британския фантастичен сериал Доктор Кой

„Доктор Кой“ е британски научно-фантастичен сериал, създаден през 1963 г. от BBC. Сериалът следва приключенията на Времеви лорд – пътуващ във времето, човекоподобен извънземен, познат като Доктора. Той изследва вселената в своя космически кораб ТАРДИС, който изглежда като синя телефонна кабина. Заедно с редица спътници, Доктора се изправя срещу множество врагове, докато се грижи за спасяването на цивилизации и поправянето на несправедливости.

Сериалът е утвърден сред критици и публика като един от най-добрите британски сериали, печели БАФТА за „Най-добра драма“ през 2006 г., както и пет последователни Национални телевизионни награди между 2005 и 2010 г. Вписан е в Рекордите на Гинес като най-продължителния и успешен научно-фантастичен сериал на всички времена. По време на първоначалното си излъчване, сериалът се слави с богати с въображение истории, креативни нискобюджетни специални ефекти, и новаторска употреба на електронна музика.

„Доктор Кой“ е важна част от британската поп култура и вдъхновение за няколко поколения британски телевизионери. Първоначално излъчван между 1963 и 1989 г., сериалът е съживен през 2005 г. след неуспешен ТВ филм от 1996 г. Сериалът се продуцира и снима от BBC Уелс в Кардиф. „Доктор Кой“ отваря врати за спин-оф сериалите „Торчууд“ (2006), „Приключенията на Сара Джейн“ (2007) и „К-9“ (2009). Съществуват и множество пародии и препратки към героя в различни медии, както и безбройни адаптации и продукти.

Единайсет актьори са играли главната роля. Преходът от един актьор към друг е обяснен с регенерация, жизнен процес на Времевите лордове, чрез който Доктора придобива ново тяло и, до известна степен, нова личност. Това се получава, когато той претърпи смъртоносно нараняване. Въпреки че всяко превъплъщение е различно и в няколко случая различните разновидности дори са се срещали, те всички са различни аспекти на един и същи герой.

Състои се световната премиера на компютърната игра World of Warcraft

World of Warcraft е широкообхватна онлайн ролева игра за множество играчи, продукт на Blizzard Entertainment. Както показва и името, играта се развива в игровия свят от поредицата Warcraft. В края на 2010 и началото на 2011 г. играта има повече от 12 милиона активни потребители, а към месец август 2015 г. броят на активните потребители е 5,6 милиона.
WarCraft светът е обхванат от конфликт между две враждуващи фракции – Съюзът и Ордата (the Horde), като играчите избират в коя от тях ще играят.