Айфеловата кула е метална решетъчна кула с височина 324 m (заедно с антените, приблизително колкото 81-етажна сграда), издигната в северозападния край на парка Марсово поле в Париж, край река Сена, в 7-ми арондисман, превърнала се в един от най-популярните символи на френската столица и Франция и една от най-известните конструкции и атракции в цял свят. Построена е от Густав Айфел и неговия екип като входна арка на Световното изложение в Париж от 1889 г. и първоначално е наречена просто 300-метровата кула, но по-късно приема името на Айфел. Кулата е най-високото съоръжение в Париж и най-посещаваният срещу заплащане архитектурен паметник в света, изкачвана ежегодно от милиони посетители. В 2006 година на нея са се изкачили 6 719 200 души, а до 31 декември 2007 година общо 236 445 812. Посреща своя 250-милионен посетител през 2010 година. През 2011 година е посетена от над 7,1 милиона туристи, 75% от които чужденци.

Айфеловата кула, с първоначална височина от 312 m, остава най-високата конструкция в света от своето построяване до 1930 година, когато е построен Крайслер Билдинг в Ню Йорк, който я изместена от тази позиция. Ако не се отчитат поставените върху конструкциите антени, Айфеловата кула и днес е втора по височина във Франция след завършения през 2004 година Виадукт Мийо. Височината ѝ става 327 m на 8 март 2011 г. с поставянето на предавател на TNT.

Кулата има три нива, достъпни за посетители. Изкачването до първите две нива става по стълбище или с асансьор. Стълбището до първото ниво, както и това от първото до второто ниво, има над 300 стъпала. До най-високото ниво може да се стигне само с асансьор. На долните две нива са разположени и ресторанти. В миналото е използвана за много научни експерименти, днес служи като предавател на радио и телевизионни програми.

Избухва Сицилианската вечерня

Сицилианската вечерня е антианжуйско въстание в Сицилия, насочено срещу властта на крал Шарл I Анжуйски, което избухва на 31 март 1282 г.Според различните теории то е предизвикано от арагонците, от византийците или е спонтанен и стихиен народен бунт. Резултатът е прогонването на французите от острова и замяната им с арагонската власт.

Състои се премиерата на научно-фантастичения екшън филм „Матрицата“

„Матрицата“ е научно-фантастичен екшън филм от 1999 г., по сценарий и режисура на Лана и Лили Уашовски и това е първата част от едноименната филмова поредица. Във филма участват Киану Рийвс, Лорънс Фишбърн, Кери-Ан Мос, Хюго Уивинг и Джо Пантолиано.

„Матрицата“ е първоначално пуснат в Съединените щати на 31 март 1999 г., и спечели повече $460 милиона световно. Получи смесени отзиви от критиците, които похвалиха визуалните ефекти, екшън сцените и кинематографията, и спечели четири награди „Оскар“ за монтаж, звук, визуални ефекти и монтаж на звукови ефекти. Филмът е разглеждан като най-добрите научнофантастични екшън филми на всички времена, и е добавен във Националният филмов регистър на САЩ през 2012 г.

Успехът на филма води до две пълнометражни филмови продължения, които са пуснати през 2003 г., „Матрицата: Презареждане“ и „Матрицата: Революции“, които също са написани и режисирани от Уашовски. Четвъртият филм, озаглавен „Матрицата: Възкресения“, е насрочен за излъчване на 22 декември 2021 г.