Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Александър Флеминг открива пеницилина

През 1928 година, в  едно петъчно утро, шотландският учен забелязва около мухъла, който замърсява една от купичките му със стафилококи, „ореол“. В него липсват каквито и да е било бактерии. Той заключава, че мухълът освобождава субстанция, която потиска бактериалния растеж и разтваря клетките на бактерията. Отглежда чиста култура и открива, че това е пеницилиновия мухъл, сега познат като Penicillium notatum. Флеминг измисля термина „пеницилин“, за да опише филтрата на „бульонната“ култура на пеницилиновия мухъл.

Разработката на пеницилина за употреба като лекарство се приписва на лауреатите на Нобелова награда за медицина Хауърд Флори и Ърнст Чейн.

Няколко други изследователи описват ефекта на пеницилина доста по-рано от Флеминг. Първата публикация е направена през 1875 година от Джон Тиндал в Кралското дружество в Лондон. Френският лекар Ернест Дюшендокументира смъртоносното въздействие на някои видове мухъл върху бактериите в публикация от 1894 г., която не е приета от института „Пастьор“ заради младостта му.

Независимо от Флеминг, в СССР пеницилинът е открит от съветската микробиоложка Зинаида Ермолева и използван за нуждите на съветската армия по време на Втората световна война.

Първата улична демонстрация в социалистическа България

На 28 септември 1987 година над 500 души излизат на площад „Свобода” в Русе. Те души протестират срещу безразличието на управниците за хлорните румънски отрови над града. По-смелите от тях носят лозунги: „Мирна демонстрация за въздух“, „Стига празни обещания“, „Искаме здраво поколение“.

Шест години по-рано в Гюргево е построен химически завод. В средата на 80-те Русе бива обгазяван с хлор и хлорни съединения и тъне в синя мъгла по цели дни и нощи.

Тревожната информация достига до управляващите под формата на доклади с печат „Строго секретно”. Водят се разговори на най-високо равнище с румънските власти, които обаче не постигат никакъв ефект.

Междувременно много жители на града избират да го напуснат.

6 жени от русенското предприятие "Паркстрой", което се занимава с озеленяването в града, решават с цената на всичко да организират мирна протестна демонстрация.  Зад каузата на русенци застават известни български интелектуалци, които на 8 март 1988 г. учредяват в София Обществен комитет за екологична защита на Русе.

Това е първият опит за създаване на неправителствена организация в България. Съдът обаче отказва да я регистрира …

Роден е Тодор Диев

Пловдивският футболист е един от най-добрите играчи на Спартак и наш национал. Неговото име носи клубният стадион под тепетата. Играл е в Спартак Пловдив и София. Роден е на 28 септември 1934 година.

Шампион през 1963, носител на купата на страната през 1958 и вицешампион през 1962 г. Голмайстор на шампионата – през 1955 г. с 13 гола, 1962 с 23 гола и през 1963 с 26 гола. В „А“ група изиграва общо 308 мача и отбелязва 146 гола.

В националния отбор дебютира на 13 ноември 1955 г. срещу Чехословакия 3:0 в София, а последния му мач е на 27 октомври 1965 г. срещу Белгия 0:5 в Брюксел. Има изиграни 55 мача и отбелязани 16 гола.

„Заслужил майстор на спорта“ от 1961 г., когато е награден със златен „Орден на труда“. Автор на гол срещу Бразилия на стадион „Морумби“ през 1958 г., когато му предлагат трансфер в страната на кафето. Мощен и бърз, той помита всичко по пътя си по дясното крило, отличен реализатор. Включен в идеалния отбор на България на 30-летието 1944 – 1974 г.

Диев умира през 1995 година.

Първата частна ракета излита в Космоса

През 2008 година американската компания SpaceX изстрелва в орбита – Фалкън-1. Това се случва след три неуспешни опита тя да бъде изстреляна. Днес името на компанията, на чело на която е Илон Мъск, е добре познато. През 2020 година тя успя да изпрати двама астронавти до Международната космическа станция с американска ракета, превръщайки се и в първата частна компания, изстреляла космонавти. Робърт Бенкен и Дъглас Хърли стигнаха до МКС на борда на ракетата "Фалкън 9".

Днес се отбелязва Световният ден за борба с бяса. Инициативата е на британския Съюз за контрол на бяса, а целта - разпространение на информация за предпазването на хора и животни от болестта. През 2003 година 28 септември е обявен и за "Международен ден на правото да знам". Инициативата е Международната мрежа на защитниците на свободата на информацията, създадена на международната среща на организациите за свобода на информацията в град София.

На 28 септември са родени българският актьор Добромир Манев, лекоатлетката Йорданка Донкова, режисьорът Стефан Командарев, английската актриса Наоми Уотс, родният футболист Атанас Курдов, звездата от екрана Хилари Дъф и други.

Своя рожден ден отбелязва и първият автор на рубриката „На този ден” Добринка Пиронкова. Екипът ни пожелава здраве и благоденствие на всички, които празнуват днес!