На днешната дата през 1922г. е родената голямата българска актриса Стоянка Мутафова. Мутафова е една от най-големите български сатирични актриси в историята на киното и театър.

Играе в над 90 театрални постановки. Популярна с ролите си във филмови и телевизионни продукции като „Големанов“, „Вражалец“, „Милионерът“, „Новогодишна шега“, „Топло“, „Любимец 13“, „Кит“ и др. Известни нейни сценични партньори са Георги Калоянчев, Георги Парцалев, Апостол Карамитев, Невена Коканова. Има безброй знакови роли и в киното.

На 94-годишна възраст през 2016 г., осъществява мащабно турне в театрални зали в САЩ, Канада и няколко европейски държави. На Стената на славата пред Театър 199 има пано с нейните отпечатъци. Тя бе кандидат за Световен рекорд на Гинес в категорията „Най-възрастна активно играеща на сцената актриса“.

На 2 февруари 2019 г. Стоянка Мутафова отбелязва своите 70 години на сцена и 97-ми рожден ден в зала 1 на НДК.

На 6 декември 2019-а година на 97-годишна възраст Мутафова си отиде от този свят.

През 1536г. испанският конкистадор Педро де Мендоса основава Буенос Айрес. Градът се развива сериозно и след 1826г. е обявена за столица на Аржентина. И ден днешен Буенос Айрес е най-големият град в Аржентина и столицата на страната. Населението на Буенос Айрес е почти 3 млн. души.

През 1709г. случайно минаващ кораб прибира от остров Мас-о-Тера корабокрушенеца Александър Селкир. Счита се, че именно той е първообраз на героя на Даниел Дефо - Робинзон Крузо. Книгата на Дефо излиза десет години по-късно през 1719г. Предполага се, че Селкир е прекарал близо пет години на острова. Селкир е шотландец, а след като е бил намерен е бил умел ловец и успешно използва намерените ресурси на острова.

През 1896г. след много условности и големи скандали българския престолонаследник княз Борис III приема православието, а негов кръстник става руският император Николай II. Майката на Борис - Мария Бурбон-Пармска е била против покръстването на царя.

През 1943г. Русия окончателно печели Битката при Сталинград, след като последните немски военни части капитулират. Счита се, че именно тази битка преобръща хода на войната и носи победата на съюзниците - СССР, САЩ и Великобритания.

През 1945г. в нощта на 1 срещу 2 февруари са изпълнени смъртните присъди от Народния съд. Сред разстреляните са бившият министър председател Богдан Филов и братя на цар Борис III - княз Кирил Преславски. Над 2600 смъртни присъди са издадени от Народния съд, избити са голяма част от политическия и културен елит на България.

През 2004г. един от най-великите тенисисти в света Роджър Федерер става водач в Световната ранглиста по тенис за мъже. Федерер поставя рекорд, след като е първи 237 последователни седмици.

През 1976г. умира големият пловдивски художник Златьо Бояджиев. Той е роден на 22 октомври 1903г. в Брезово и се превръща в един от най-великите художници на България. известен със своите портрети и пейзажи. Считан е за един от най-самобитните български художници на XX век.

Завършва живопис в Художествената академия в София при проф. Цено Тодоров (1932 г.) с Васил Бараков, към които се присъединява Давид Перец и образуват легендарната група „Бараците“.

Неговото творчество обхваща два основни периода, разделени от 1951 г., когато получава тежък инсулт и се парализира дясната му половина. След няколко години започва да рисува с лявата ръка. Първият период се отличава с неокласически маниер при композирането на сцени със сюжети от селския бит. При втория период стилът на художника се променя коренно по посока на гротесковата образност, включването на десетки фигури в композициите и експресивна цветност. Организира самостоятелни изложби в София и Пловдив.

Народен художник. Герой на социалистическия труд. Носител на наградата на Съюза на българските художници „Владимир Димитров – Майстора“. Сред най-известните му творби са: „Село Брезово“, „На трапезата“, „Две сватби“. Голяма част от платната му са подредени в къща музей в Пловдив.