През годините на социализма един месец изпълваше с ужас учениците – месец на манифестациите. Цели три са се събирали през май, когато ваканцията вече е била близо.

Започвало се още от Първи май, първи ден и първа манифестация, посеветена на работниците и социалистическия труд. Така с лента „Отличник” манифестираха в Деня на труда студентите, показали най-висок успех през годината.

Само седмица след първата манифестация и ето идва Девети май - Денят на победата. Той обаче е предшестван от дълга подготовка. Най-тежката манифестация за учениците. Денят на победата над хитлерофашизма вървеше ръка за ръка с преглед на маршовата песен и строевата подготовка. След часовете се маршируваше до изнемогване, докато блокът на училището заприлича на войнишка рота. На манифестацията всички бяха с бели ризи, черни поли под коляното, еднакви обувки и прически, и пееха в един глас „Ставай страна Огромная”, удряйки крак върху площад „Централен” пред Дома на народната армия.

Освен това по същото време вървеше и задължителния Преглед на руската песен. Следващата снимка е направена по повод 30 години от Победата. Честванията в целия социалстически блок преминават под мотото „Никой не е забравен, нищо не е забравено”. Руски песни на Альоша.

И ето кулминацията на месеца на манифестациите - 24 май. Най-хубавите манифестации за Празника на буквите. Те бяха единствените напълно деполитизирани, твърдят участниците в тях.

Шествието за Деня на Солунските братя, които тогава не бяха „Свети Свети”, минаваше по павирана улица „Иван Вазов.” снимката е от 1969 година.

За всеки Празник на буквите Първият секретар на ОК на БКП Иван Панев се е срещал с отличници и изявени учители от града.

Сн.1983 г.

За разлика от учениците, родителите им обичали манифестациите. Тези дни били задължително почивни, а след преминаването в строй по площада и Главната улица директорите давали банкети за работниците.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg