Това е история за това как да похарчиш пари за създаване на уникален шпионин, който може да се внедрява във всякаква среда.

За пръв път за секретната програма „Акустическо коте“ стана известна през 2001 година, когато ЦРУ публикува информация за своите проекти, заради изтичането на срока на секретността.

Операцията стартирала в началото на 60-те години. Разузнавачите са искали да създадат уникално устройство, което ще може да записва и предава цялата необходима информация, при това основният проблем бил как да се скрие устройството. Инженерите и служителите дълго време чупели глави над това как да скрият уредите така, че никога да не се виждат, или появата им да не предизвиква подозрения.

В главите им се родила идеята да имплантират цялото оборудване в жив организъм, а за пилотната версия на новата джаджа било избрано коте. По време операцията му имплантирали записващи устройства и предаватели, антената за връзка била опашката, която също била оперирана. Основен проблем за разузнавачите станала дресировката на животното, което никак не искало да слуша. Благодарение на определени манипулации с мозъка на котето, инженерите успели да „изключат“ чувството му за глад, след което обаче им се наложило да го хранят насилствено.

Тестово изпитание за мобилната система било изпитание в парк – котето трябвало да се приближи до двама души и да запише разговора им. В хода на операцията, шпионите пуснали прототипа към целта, но нещо се объркало и котето било сгазено от кола. След това проектът бил затворен.

Цената на цялото упражнение била 20 млн. долара през 60-те години, а като се има предвид инфлацията, то в сегашни долари е доста по-висока.

Превод и редакция: Trafficnews.bg