В историята на нашите съседи има множество велики личности – българи. Пример за такъв случай е хайдут Велко Петров. Свободолюбив по дух, още съвсем млад Велко започва борба срещу Османската империя, която владее Балканския полуостров. След участие в няколко хайдушки чети, той натрупва опит и самочувствие и решава да създаде самостоятелно българска държава в Тимошко.

Историческият момент е удобен предвид на войната между Русия и Османската империя. За постигането на целта Велко подава ръка на водача на сърбите Кара Георги (основател на династията на Караджорджевичите), в когото вижда възможен съюзник за съвместна борба със султана. Български доброволци, начело с Велко, се включват в сръбските части, но желанието на българския водач е несъвместимо със сръбските планове, затова срещу него започва кампания, като включително се опитват да очернят името му.

Храбростта и бойните умения на Велко Петров стават причина той да бъде награден с руски орден за храброст, а Тимошката област е освободена. През 1813-а, малко след края на войната хайдут Велко с 3000 българи атакува Видин, но остава подведен от сърбите и не получава очакваната помощ и не успява да превзема отбраняваната от петкратно по-голям гарнизон крепост. Съзнавайки, че остава сам, той се оттегля обратно в Тимошко, където, очаквайки ответен отговор, укрепява град Неготин.

Перфектната фортификация, която създава, и храбростта на бойците му издържат три седмици. В крайна сметка тяхната твърдост е сломена от многократно превъзхождащия ги противник. Велко загива на 9 август 1815.

От историческа гледна точка няма спор за българския произход и самосъзнание на хайдут Велко Петров. Сръбската пропаганда обаче е на различно мнение. В тамошните учебници хайдут Велко смело се сочи за сърбин. Всичко това идва да покаже, че практиката да се преиначава историята, на която сме свидетели в Скопие, всъщност представлява добре научен югославски урок.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.