„Непременно разгледайте рисунката на Ботев и Левски върху трафопоста“, заръчаха жителите на пловдивското село Брестник в разгара на женския карнавал по случай Бабинден. За тях графитът с героите на българското национално-освободително движение се е превърнал в местна забележителност, която е длъжен да зърне всеки новопристигнал. Сградата бе зографисана миналото лято навръх рождения ден на Апостола, пише PlovdivTime.bg.

Интересна е идеята на художниците да съберат заедно двамата велики революционери. Приживе пътищата им се пресичат съвсем за кратко. Двамата живеят заедно за кратко в една изоставена вятърна мелница край Букурещ през есента на 1868 г., според свидетелството на Захарий Стоянов.

В едно прословуто писмо Христо Ботев посочва: „Приятелят ми Левски, с когото живеем, е нечут характер! Студ, дърво и камък се пука, гладни от два или три деня, а той пее и все весел! Вечер – дордето ще легнем – той пее; сутрин, щом си отвори очите, пак пее. Колкото и да се намираш в отчаяност, той ще те развесели и ще те накара да забравиш всичките тъги и страдания. Приятно е човеку да живее с подобни личности ...“.

От другата страна на сградата и нарисуван параходът „Радецки“, с когото Ботев и неговите четници акостират на дунавския бряг на 17 май 1876 г., за да влязат в битка с османските поробители.