Една от малко известните, но изключително заслужили към България личности е Иржи Прошек. Името му се свързва основно с пивоварната, която създава с братята си, с Орлов и Лъвов мост, но има и нещо, което незаслужено тъне в забрава.

През 1877 година Иржи Прошек е военен кореспондент на чешките вестници и отразява хода на освободителната война. Особено критичен за хода на войната е август месец. Погрешен анализ на руското командване оставя българските опълченци срещу многократно превъзхождаща ги армия на Сюлейман паша, който бърза да стигне до Плевен, да разкъса обсадата и обединен с Осман паша да изгони руските войски. Предвожданите от ген. Столетов опълченци много добре знаят какво ще се случи ако не удържат прохода. Безпримерният им героизъм и саможертва впечатляват целия свят, а по-късно подвигът им им е увековечен в безсмъртната ода на Иван Вазов „Опълченците на Шипка“.

Виждайки, че въпреки численото си превъзходство, таборите на Сюлейман паша не могат да пречупят българите, османското командване решава да подсили шипченската позиция с допълнителни войници.

По това време Иржи Прошек е в Цариград. Той разбира за тези планове и решава да помогне на народа, с който ще обвърже съдбата си до края на своя живот. Вечерта, преди сутрешното заминаване на влака с войници, Иржи Прошек събира свои приятели и отива до Одрин. Там, групата демонтира над 100 метра релси и ги скрива. Така на сутринта влакът се принуждава да спре. Оправянето на проблема коства известно време, а глобално погледнато това време се оказва нужното за защитниците на Шипка да стабилизират позицията. Без помощта на Прошек подкрепленията на Осман паша щяха да влошат положението на Шипка и можеха да тласнат развоя на войната в неприятна посока. 

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

TrafficNews.bg