Генерал Вазов е родом от Сопот, син на Съба и Минчо Вазови. Брат е на друг голям българин – патриарха на българската литература – Иван Вазов. По време на Руско-турската война през 1877 г. родния град на Иван и Владимир Вазови е опожарен от турските войски. Многолюдното семейството е принудено да търси спасение към Пловдив.

По време на бягството на семейството турците убиват и баща му. Изключителен родолюбец Владимир желае да последва четиримата си братя, които се включват в Сръбско- българската война. Недоволна от Съединението на Княжество България и Източна Румелия Сърбия вероломно напада страната ни. По време на Първата световна война поема командването на Пета артилерийска бригада и замнава за Македония, където е ранен.

Генерал Вазов ръководи българските сили при Дойран. Тогава все още e полковник. Подложени на нечуван артилерийски огън, българите изграждат защитни съоражения и дават нищожен брой жертви. За сметка на това нападащите са неприятно изненадани от бойната подготовка на българите, от тяхната защитна тактика и укрепления. Българската войска устройва истински огнен ад за врага. Жертвите за неприятеля са хиляди. Генерал Милан, главнокомандващият вражеските войски ще напише в спомените си: “Два часа след началото на атаката две от дивизиите ми бяха изтребени.” За сметка на това българската армия остава почти непокътната.

Години наред майките на обикновените войници пращат подаръци на ген Вазав за това, че е спасил живота на децата им. Така генерал Вазов остава в историята като един от най-кадърните български военачалници, чието име се среща не само в българската, но и в чуждата военна история, като пример за проявен героизъм, войнска част и бойни умения.

Благодарение на ген. Владимир Вазов сраженията при Дойран с основание се определят като епопея на българската храброст.

*В българската история има много велики личности и събития, които незаслужено забравяме, концентрирайки вниманието си върху негативизма, проблемите, антибългарската реторика и предавания, с които различни медии и телевизии ни занимават всеки ден. TrafficNews.bg ще се опита да прекрати незаслуженото забвение, в което се намират много значими личности и събития от българската история. Рубриката се води с любезното съдействие на адв. Росен Димитров и адв. Станислав Станев от Пловдивска адвокатска колегия.

Още новини ТУК

TrafficNews.bg