182-ата годишнина от рождението на Апостола на свободата Васил Левски ще бъде отбелязана с редица събития в цялата страна. Кулминация е на 18 юли в Карлово, където в тържествената програма ще участва президентът Румен Радев.

Програмата ще започне в 21.00 часа на пл. „Васил Левски“ в града. Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили ще приеме почетния строй на представителни части на Българската армия и ще произнесе тържествено слово пред паметника на Апостола.

По-рано през деня, от 11.00 часа в Борисовата градина в София, пред бюст-паменика на Апостола ще се състои честване с участието на вицепрезидента Илияна Йотова. В програмата ще участват актрисата Василка Сугарева, ученичката Жени Кринчева, мъжки камерен хор „България” и Гвардейският представителен духов оркестър. Слово ще произнесе доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на София.

Представителни военни подразделения от цялата страна ще участват в ритуалите за честване на годишнината. В родния град на Апостола - Карлово на 18 юли (рождената дата на Дякона и празник на града), честванията ще започнат от 09.00 ч. с отслужване на тържествена Света литургия в храма „Свети Николай“. От 10.00 ч представителен взвод и военният духов оркестър на 61-ва механизирана бригада ще вземат участие в поднасяне на цветя на гроба на майката на героя Гина Кунчева. На площад „20 юли“ ще бъдат посрещнати участниците в националния туристически поход „По стъпките на Левски”, където ще се състои тържествен ритуал по издигане знамената на Република България и Карлово. От 21.00 ч кулминацията на честванията ще бъде тържествената проверка (заря) на площад „Васил Левски“ с участието на представителни роти от 61-ва механизирана бригада. На нея ще присъства заместник-началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Почетни караули от Сухопътните войски ще участват в ритуали по поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Апостола в Стара Загора, Хасково, Плевен, Асеновград, Шумен, Ловеч, Горна Оряховица, Благоевград и Сливен.

От 10.00 ч в Пловдив пред паметника на Васил Левски на хълм Бунарджика ще се състои ритуал по поднасяне на венци и цветя с участието на почетен караул от Трета авиобаза „Граф Игнатиево“ и Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили.

Военноморските сили (ВМС) ще се включат в тържествените прояви във Варна и Бургас. Общоградското поклонение и военен ритуал по поднасяне на венци и цветя във Варна ще започне в 09.00 ч пред паметника на Васил Левски в Морската градина. В него ще участват Представителният духов оркестър на ВМС, почетен караул и венценосци.

В Бургас тържествената церемония ще започне в 11.00 ч. пред паметника на Апостола в Морската градина.

Във Велико Търново в Националния военен университет (НВУ) „Васил Левски“ ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметника на Апостола в двора на висшето училище. В 17.30 ч. пред паметника на Левски в центъра на града слово ще произнесе началникът на НВУ бригаден генерал д-р Пламен Богданов. С военен ритуал ще бъдат положени венци и цветя на признателност. В тържествен марш по главната улица ще премине почетният караул от военния университет.