Навършват се 20 години от събитията на 10 януари 1997 - а година, когато хиляди протестиращи българи обсадиха Народното събрание. Те бяха отблъснати със сила от полицията, а депутатите от БСП бяха изведени от сградата на парламента в късните часове на деня. Датата 10 януари 1997 - а година се смята за една от най-знаковите, защото събитията на този ден направиха възможно България да тръгне по пътя на евроатлантическото развитие.  цялата хронология на събитията и автентични кадри от паметния 10 януари 1997 - а година, събрани от Телевизия  Европа. 

На 10 януари 1997 година България преживя едно от най-паметните събития в новата си история - обсадата на Народното събрание от протестиращи българи и последвалия побой от страна на полицията над невинни граждани. Събитията на 10 януари белязаха началото на края на управлението на Българската социалистическа партия, съставила еднопартийно правителство след победата си на изборите в края 1995 година и довела страната до безпрецедентна икономическа и политическа криза.

Българите посрещнаха 1997 година с правителство в оставка и препускащ долар - в края на януари 1 долар струваше 3000 лева и се очертаваше продоволствена криза: по магазините нямаше стоки от първа необходимост.

При тези условия Българската социалистическа партия реши да продължи мандата, като на мястото на подалия оставка като министър-председател Жан Виденов беше номиниран министърът на вътрешните работи Николай Добрев. В края на 1996 година пък Георги Първанов смени Виденов на лидерския пост в БСП.

На 10 януари 1997 година все още действащият президент Желю Желев отказа да връчи на Николай Добрев мандат за съставяне на ново правителство на БСП. В ранните часове на деня парламентът беше обкръжен от десетки, ако не и стотици хиляди протестиращи граждани, които настояваха за разпускане на Народното събрание и предсрочни избори. Започна национална политическа стачка, оглавена от обединената опозиция, в която влизаха СДС, БЗНС, ДПС и почти всички политически сили извън левия спектър.

Вечерта на 10 януари протестиращите се опитаха да проникнат в сградата на парламента, но атаката беше отблъсната от полицията със сила и сълзотворен газ.
В късните часове на 10 януари при вече успокоена обстановка и намалял брой на протестиращите полицията атакува, за да изведе депутатите от БСП, останали блокирани в сградата на Народното събрание. Без видима нужда полицейските части, докарани и от други части на страната, биха невинни граждани, като ги преследваха дори по съседните на парламента улици.
При побоя пострадаха десетки граждани, включително бившият министър-председател Филип Димитров.

Събитията около парламента доведоха до ескалация на напрежението и до масови протести в цяла България.

На 28 януари 1997 година новоизбраният президент Петър Стоянов, встъпил в длъжност на 22 януари, изпълни задълженията си по Конституцията и връчи на Николай Добрев мандат за съставяне на ново правителство на Социалистическата партия. Под натиска на протестите Добрев върна мандата на 4 февруари и беше постигнато съгласие за предсрочни избори.

На 12 февруари президентът Стоянов назначи служебно правителство начело с тогавашния кмет на столицата Стефан Софиянски и обяви разпускането на Народното събрание. Заедно с това президентът насрочи предсрочни избори на 19 април 1997 година, спечелени по категоричен начин от Обединените демократични сили. Съставено беше правителство начело с Иван Костов, а от 1 юли 1997 година влезе в сила Законът за валутния борд, който фиксира съотношението 1000 лева за 1 марка (след деноминацията 1 лев за 1 марка).

Така приключи най-мащабната политическа и икономическа криза в България след 1989 година, а събитията от 10 януари 1997 година определиха посоката на развитие на страната в следващото десетилетие. В резултат на тези събития България подаде молби за членство в ЕС и НАТО и в крайна сметка беше приета и в двете организации.