Кратка пешеходна разходка дели хижа Перелик до най-високия връх в Родопите. Е, не точно до самия връх, а до там където е възможно да се стигне заради огражданията на военна база. Въпреки това маршрутът е много красив и си заслужава да му отделите няколко часа. Освен това началната точка е отправна за още няколко родопски маршрута, така че може да ги съчетаете, ако имате по-силен планинарски дух.

За да стигнете до хижа Перелик е необходимо да отбиете по пътя между село Стойките и Смолян. От там следва около 3-кимометров асфалтов път, който малко преди хижата преминава в черен, но е проходим за всякакъв тип коли. Ако нямате никакво желание за движение и здрава кола може да продължите и след хижата и да стигнете до самата военна база.

Разстоянието е 3 км, но ние все пак ви препоръчваме да го направите пеш. Отнема около един час, няма много голяма денивелация и разкрива страхотни пейзажи.

Маркировка няма, но за да не се объркате ви препоръчваме да се движите все по черния път. Загражданията са малко преди самия връх, така че ще изпуснете само още около 200-300 метра.

Другият вариант да се изкачите до Голям Перелик, който е с височина 2191 м е през село Стикъл. Прехода в посока е около 9 км и отнема 4 часа, като накрая се слива и с гореспоменатия маршрут.

Село Стикъл е в непосредствена близост до Гела. Маршрутът е добре поддържан и маркировката е много добра. Следва се червената маркировка, която малко след параклиса „Св. св. Константин и Елена“ се слива със зелената. В началото и край параклиса има изградени чешми. Повече от половината е по коларски път, има дори малко асфалт след него, а накрая се върви по почвена горска пътека. Почти през цялото време сме в гора, макар че коларският път е доста широк и по пладне едва ли предпазва от слънце. Опасни участъци няма.

От хижа Перелик може да стигнете и до връх Орфей. Отправна точка за началото на маршрута към връх Орфей е един параклис на около километър и двеста метра след хижа Перелик, до който се стига с лека кола. От параклиса след хижата до върха се стига за 6.5 км.

Общо от отбивката за Перелик до параклиса са около 6,5 километра и се изминава 2.30 минути.

Друг вариант за разходка в района са смолянските езера, където има екопътека, заведения, в които може да хапнете и лифт до Пампорово.