С 18.6 % е намалял броят на реализираните нощувки в местата за настаняване в Пловдивско. Това сочат данните на Националния статистически институт за месец август. По-голямата част от туристите в региона са български граждани - 93 100 на брой. Десет пъти по-малко са били чужденците - 9 300 души. 

Статистиката не включва данни за посетителите, които са прекарали по-малко от 24 часа в града на тепетата. Тя обхваща само нащувките в хотели, хостели, мотели, къмпинги, хижи и други обекти с повече от 10 легла. Месеците август и септември се считат за пик на туристическия сезон в Пловдив. Традиционно, те са свързани с най-висока посещаемост. Заради кризата с коронавируса обаче градът регистрира спад, а не обичайния за последните години ръст. 

Въпреки това, вътрешният туризъм бележи относително нисък спад, а приходите от него дори са се увеличили. Любопитно е, че мнозинството от пренощувалите лица предпочитат 4- и 5-звездни хотели. В такива са реализирани 60% от нощувките на чужденците и 36% от тези на българите. В тризвезни хотели са отседнали 27-28 процента от туристите. 13% от чуждестранните гости и 36% от нашенци са предпочели нискокатегорийни места за настаняване.

Приходите от нощувки в област Пловдив през август достигат 4.6 млн. лв., от които 4 милиона лева са похарчени от български граждани. 

Драстично са намалели приходите от нощувки на чужденци спрямо месец август миналата година. Те са със 71.4% по-малко. При българите се наблюдава увеличение - те са похарчили с 16.8% повече за престоя си под тепепата. Общо спадът в приходите е малко повече от 16%.