Красиви минзухари кичат снагата на Родопите и подсказват пристигането на новия сезон. Предвестниците на пролетта се събуждат втори след кокичето и напомнят, че студените дни са към края си. 

Невероятната пролетна поляна с минзухари, обагрени в пъстър оранжево-жълт цвят, е заснета в местността "Мусова скала", над китното пазарджишко село Дорково. Гледката е още по-омайна, предвид хилядите паднали листа, заобградили цветята от всички страни.

Снимките, пък ни изпрати певецът и жител на Дорково - Андрей Пеев. Родопчанинът е част от мъжка фолклорна група към местния ансамбъл ”Овчарска песен”, създаден през 1971 година година с женска и мъжка певчески групи, оркестър и танцов състав.

Андрей и останалите членове на групата често пеят по традиционни фестивали и конкурси за автентични песни и вече имат няколко награди от тях. "Овчарска песен" са и любимци на местните ловни дружинки, както и на всички почитатели на българската фолклорна музика. Гласовите мъже пеят от сърце и душа, а когато има настроение и веселба, песните се леят една след друга. Те могат да пеят с часове, а на слушателите край тях шанс да им омръзне - няма.

Село Дорково се намира в планински район, като е заобиколено от красивите горски масиви на Родопите. То е старо българско село, датиращо от Средновековието, а историята му е свързана с местната крепост Цепина. Разположено е на двата бряга на река Мътница, в североизточната част на Чепинската котловина. Лежи в южните поли на рида Каркария, който е част от Баташката планина.

Името на селото произлиза от гръцката дума δορκάς, „доркас“, която означава дива коза или „доркос“ – сръндак.

Международният фестивал за автентичен фолклор – Дорково получава известност в цял свят, а на сцената му са се представяли състави от Сърбия, Македония, Турция, Кипър, Пуерто Рико, САЩ, Южна Корея, Венецуела, Норвегия, Грузия, Израел, Холандия, Франция, Италия и др.

Числеността му през годините е различна: към 2004 г. е около 45 души, но някога броят на самодейците е бил 120 души. Инструментите, които ансамбълът използва, са кавал, гайда, тъпан, тарамбука, тамбура.

Членовете на ансамбъла са лауреати от IV и VI Републикански фестивал във Велико Търново. Участва в много издания на Националния събор на българското народно творчество в гр. Копривщица. Носител на „Златна брадва“ от Международен фолклорен фестивал на планинците '89 в Закопане, Полша.

През 1990 г. отива на турне във Франция по покана на президента на френската асоциация за фолклор, Жан Рош. Участва на Международния фестивал „Планините на света“ '92 в Бриансон, Франция. Лауреат на фестивали в Крушевац и Левач в Сърбия през 1991 и 1992 г.

Мъжката певческа група печели първо място на I национален фестивал на мъжките певчески фолклорни групи в Разлог.