Вестник „Сън“ публикува статия на тема "Кога ще можем да отидем отново на почивка? Най-новите съвети за пътуване по държавите". В списъка е включен и така любимия на британците български курорт Слънчев бряг. 

Летният туризъм вече е във фокуса на вниманието на британските медии, а като препоръчителен месец за пътуване е посочен юли. 

В списъка на вестник "Сън" са включени още няколко известни туристически дестинации, като към тях отново е посочен месецът, в който ще се приемат първите летовници. 

Сред тях са:

Франция - месецът за пътуване е посочен като "неясен".

Франция беше най-стриктна във възобновяването на пътуванията в чужбина, но ндеждата е вътрешният туризъм да се възобнови до юли и август. 

Въпреки предишните предложения Великобритания и Франция да могат да образуват „коридор за пътуване“, който да позволи на посетителите да избягват проверките, това е отменено.

Местните хотелиери и туристически агенции се опасяват, че туризмът няма да може да се върне до 2021 г.

Собственикът на Шато Стефани Гомбърт каза пред „Форбс“: „Съмнявам се през цялата година да имаме каквито и да е международни туристи“.

Председателят на Комитета по туризъм на ведомствата Силви Шевалие добави: „Знаем, че чужденците няма да се върнат през 2020 г.“

България - юли

Британците могат да се върнат в Слънчев бряг, България през месец юли, тъй като страната намалява мерките си за блокиране.

На 13 март бе обявено извънредно положение със забрани за пътуване, затваряне на учебни заведения и много предприятия, както и разрешаване на полицията да се намеси срещу нарушаващите правилата.

Оттогава правителството на България обяви извънредна епидемия до 14 юни.

Въпреки това, има планове за отваряне на курортите през следващите няколко месеца, започвайки от 1 юли.

Министърът на финансите Владислав Горанов обяви миналата седмица: „Придвижваме се към действия, свързани с постепенното възстановяване на социалния и икономически живот с акцент върху мерките, които ще останат в сила“.

За да насърчат туристите, плажовете ще предлагат и безплатни шезлонги и маси, когато се стартират своя бизнес отново.

Лидерът на НФСБ на България Валери Симеонов предупреди, че дори и при най-лошия сценарии се надява да има туристи поне през август август.

Той обясни: "Всички много искаме туристическият сезон да започне възможно най-скоро. Ако нещата се окажат по-лоши, може да е август."

Испания - юли

Испания наложи строги мерки, забранявайки на хората да излизат навън, освен в близост до собствените си домове.

Премиерът Педро Санчес потвърди в обръщение към нацията вчера, че страната ще бъде отворена отново за туристи от юли.

Той каза: "Както знаете, в Испания идват повече от 80 милиона посетители годишно. Съобщавам, че от юли Испания ще бъде отворена отново за чужд туризъм в условия на безопасност. Чуждестранните туристи също могат да започнат да планират своята почивка в нашата страна."

Г-н Санчес добави: "Ще гарантираме, че туристите няма да поемат никакви рискове, нито ще носят риск за страната ни."

14-дневното карантинно правило също ще бъде премахнато до юли. Испанският външен министър Аранча Гонсалес потвърди новината и добави: "От юли постепенно ще активираме международния туризъм, ще премахнем карантината и ще осигурим здравни условия."

Канарските острови работят усилено, за да върнат туристите това лято - възприемат нов протокол с насоки за социално дистанциране.

Италия - юни

Първоначално Италия беше една от най-силно засегнатите от коронавируса, но сега малко по-малко мерките започват да се разхлабват. 

Туристи ще могат да се завърнат в романтичната страна това лято, като границите се отварят за летовници от ЕС от 3 юни и няма да има двуседмични карантини за страните от Шенгенската зона.

Британците обаче вече не са в ЕС или Шенген, така че не е ясно дали Великобритания ще бъде включена.

Ако обаче случаите с коронавирус възкръснат, туризмът няма да може да се върне.

Гърция - юни

Гърция е най-положителната по отношение на лятото и смята, че туристите ще се завърнат от юни, стига полетите да се възобновят.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви, че сезонът на вътрешния туризъм ще започне на 15 юни, а след новините, easyJet започна препродажба на полети от Лондон Гетуик до Атина.

Не се очаква обаче британците да попаднат в списъка на разрешените страни, когато Гърция отвори врати за задгранични почиващи от 1 юли.

Списък на държавите, от които посетителите ще могат да пътуват в Гърция, ще бъде обявен преди края на месеца.

Изборът ще се основава на „епидемиологични критерии“, определени от Гръцкия комитет на експертите по пандемия.

Турция - август

Туристите може просто да пропуснат да се върнат в Турция за летния сезон. Г-н Ерсой обясни, че се очаква Турция да започне вътрешен туризъм до края на май, като плажовете ще бъдат отворени следващия месец - но туристите ще трябва да чакат по-дълго.

Министърът на туризма добави, че докато някои туристи могат да бъдат посрещнати обратно до края на юни, други страни, включително тези в Европа, може да не могат да влязат в страната най-рано до края на юли.

Това може да се промени и в последния момент в зависимост от разпространението на вируса в цяла Европа.

Дубай - юли

Дубай иска да започне да пуска туристи обратно в ОАЕ до юли, според генералния директор на туризма.

ОАЕ спряха всички входящи полети на 24 март. Хелал Ал Мари, генерален директор на отдела за туризъм и търговия в Дубай, заяви пред Bloomberg TV: "Много държави остават затворени и става въпрос за повече от двустранните дискусии. Ще бъде ли юли, когато мерките започнат бавно да се отпускат? Ще бъде ли септември? Просто трябва да сме сигурни, че сме готови, ако всичко се случи по-рано от очакваното."

Хотелите вече намалят цените с 60 на сто, за да насърчат туристите да се завърнат, но все още не са създадени планове за пристигането на международни посетители.

Португалия - юни

Португалия успя да задържи броя на случаите с коронавирус много по-ниски в сравнение с много от европейските си съседи и в резултат на това вече отвори части от своята туристическа индустрия.

Лисабон обяви, че е „отворен за бизнес“ и ще започне да приема международни посетители отново от следващата събота.

Жоао Фернандес, президент на туризма в Алгарве добави: "Алгарве е един от най-слабо засегнатите региони в Португалия и затова сега сме в състояние внимателно да планираме постепенно възобновяване на икономическата и социалната му дейност".

Кипър - юли

Кипър се надява да посрещне туристите през юли, като летищата и хотелите отварят до началото на юни предимно за вътрешен туризъм.

Заместник-министърът на туризма на Кипър Саввас Пердиос каза на онлайн конференция: "На 9 юни ще отворим отново летищата си за бизнес, както обикновено, и това е много, много важно."

Обединеното кралство обаче може би не е сред първите, които ще посрещнем обратно. Учените, съветващи кипърското правителство, смятат, че Великобритания все още не е достатъчно напред в борбата с вируса.

Захариас Йоанидес, който ръководи Кипърската асоциация на хотели в Никозия, столицата на острова, заяви: „Обединеното кралство определено е нашият основен пазар, хлябът и маслото на кипърския туризъм, чието значение е безспорно. Но в момента здравната безопасност е от първостепенно значение и всичко зависи от това, което казват епидемиолозите.“