Скорост, безразсъдство, недосегаемост: 32 загинаха по пътищата в Пловдив и областта през 2021 година

Сред жертвите на пътя са и деца

Пловдив 27.12.2021 21:30 6664 0
Скорост, безразсъдство, недосегаемост: 32 загинаха по пътищата в Пловдив и областта през 2021 година

Това няма как да те остави безразличен: само за година "войната" по пловдивските пътища уби 32 души.  Да, държавата може и трябва да вземе мерки. Но не може да промени манталитета на една определена "порода" шофьори. Именно безразсъдното шофиране, самонадеяните действия на водачите, високата скорост и употребата на забранени субстанции и вещества, са основната причина за десетките смъртни случаи на пътя.

Годината бе отчетена със спад на жертвите на пътя – с 4 души в сравнение с 2020 година.

Общо 680 катастрофи са настъпили през последните 12 месеца. Пострадали са 870 души. В сравнение с предходната година, ранените са с 26 души повече.

Според справка на ОД МВР, причина номер едно за настъпване на ПТП-те, това е високата скорост, следвана от отнемане на предимството. Най-много за жертвите на пътя при инциденти, предизвикани заради загуба на контрол, непредпазливост и несъобразена скорост.

Интересен е фактът, че най-малко са ПТП-тата, предизвикани от пияни водачи. Същото важи и за починалите. 

Млади хора загубиха животите си. Семейства са почернени заради грешките на другите. Дори цяла една нация бе съпричастна към една трагедия. Макар да не е на територията на Пловдив и областта, историята на България ще бъде белязана от една жестока трагедия.

Години наред катастрофата на АМ Струма ще бъде обсъждана и давана за отрицателен пример.

При катастрофата загинаха 45 души, а други 7 бяха ранени. Сред тях са деца и дори цяло една семейство.

Сарафов: Разследването на катастрофата на АМ Струма е на финал, скоростта е била несъобразенаСпоред него в страната има нужда от съдебна реформа

Най-тежката катастрофа под тепетата безсъмнено е тази, причинена от Иво Лудия на Околовръстния път край Марково.

46-годишния Иво Даскалов причини жестоката катастрофа с трима загинали. Той управлявал джипа-ковчег със 132 км/ч. Мелето стана навръх Великден. Даскалов навлязъл в насрещната пътна лента за движение. Настъпил челен сблъсък между неговия автомобил и лек автомобил БМВ, който се движел по същото време в собствената си пътна лента. 

Вследствие на удара, на място загинали двамата спътници на Даскалов, както и водачът на другия автомобил – 43-годишният бивш полицай Николай Иванов. 

Ясна е скоростта, с която Иво Лудия е врязал джипа си в БМВ-то на бившия полицай НиколайЗащитата на Даскалов оспорва пред съда, че 46-годишният мъж е бил зад волана

 

Тихомълком: Иво Лудия се прибра вкъщи, но с гривна на кракаОкръжен съд му е изменил мярката за неотклонение 

Все по-млади са жертвите на тази война. Последният тежък инцидент е само преди месец, при който почина 15-годишно дете. Причините за мелето– висока скорост, липса на опит, самонадеяност.

Петимата младежи са участвали в зверската катастрофа край Царацово, в която загина 15-годишен тийнейджър. Те са били близки приятели от Съединение. Те са се връщали заедно от Пловдив, когато е настъпил фаталният момент.

Припомняме, че в катастрофата пострадаха още четирима. Те са откарани в болница с множество и различни наранявания. Зад волана на возилото е бил 18-годишният Георги, който има книжка едва от 17 дни. 

Неравност на пътя в основата на мелето край Пловдив, в което загина 15-годишен?Георги е признал напълно вината си, дал е пълни обяснения

Още едно дете – 17-годишна загина в пътен инцидент. Катастрофата стана на 12 август около 17.30 ч. на земен път за екопътека „Бяла река“. 

Автомобил „Джип Чероки“ със старозагорска регистрация и 17-годишен неправоспособен водач се преобърна вляво извън пътя и се ударил в дървета. На място починала пътничка на същата възраст. 

Джип се преобърна край екопътека в Пловдивско, момиче загина намясто17-годишната и водачът са пътували без колани

Само за ден двама души, сред които дете загинаха в две идентични катастрофи край Пловдив. Те станаха само през няколко часа.

На пътя между Михилци и курортния град Хисаря, мотоциклет "Хонда" без регистрационни табели се врязъл в дърво. От екип на спешна помощ е констатирана смъртта на 16-годишния неправоспособен водач.

При подобен пътен инцидент между селата Царимир и Церетелево загина и 45-годишен водач на ауди. 

Две жертви край Пловдив: 16-годишен с мотор се вряза в дърво посреднощ, 45-годишен загина в катастрофаТийнейджърът е управлявало нерегистриран мотоциклет

Отново на същия път – между селата Царимир и Цалетелево, 34-годишен мъж загуби живота си. Катастрофата стана на 26 октомври и отново колата са е врязала в дърво.

Едно семейство от Ръжево Конаре бе почернено на 25 юли тази година. 5-годишно дете бе прегазено на пътя от ситроен, зад волана на който е била жена на 69 години.

По първоначална информация детето е изскочило внезапно на пътя. На място са изпратени линейка и полицейски патрул, но за съжаление детето е починало на път за болница в Пловдив. 

Кола помете дете в Ръжево КонареМалчуганът е бил блъснат на улица в селото

Барман от известно заведение под тепетата е сред жертвите на войната по пътищата. 23 – годишният мъж бе зад волана на мотоциклет "Ямаха", който през края на август се заби в лек автомобил "Шкода" край Садово.

  Моторист е тежко пострадал при челен удар край Пловдив

Трупът на 60-годишния Стойчо Костадинов от Стамболийски бе открит на 5 февруари на пътя Пловдив – Пещера. Мъжът бе блъснат край село Йоаким Груево, но водачът, допуснал инцидента, е напуснал местопроизшествието. В района обаче били открити части от буса. 

След проведните оперативно-издирвателни мероприятия станало ясно, че преводното средство е "Мерцедес Вито", модел от 1996 до 2003 година. Впоследствие постъпила информация, че вчера е била изпълнена заявка от пловдивска фирма, предлагаща части за този автомобил. Поръчката била за обзорно стъкло, което било натоварено в лек автомобил с пазарджишка регистрация. 

Веднага бил установен собственикът. 

Шофьорът, който уби човек край Пловдив и избяга, опитал да заличи следите

Работник бе прегазен от камион на фирмена база. Трагедията се разигра на 14 юли. По първоначални данни, в двора на логистична фирма в Индустриална зона "Юг", при движение на заден ход товарен автомобил "Ивеко" блъсна 73-годишен пешеходец, който загина на място

Камион блъсна и уби възрастен мъж във фирмена база край ПловдивИнцидентът е станал в двора на логистична фирма в Индустриална зона "Юг"

Годината бе белязана и от инцидент с влак, при който мъж загуби живота си. Полицията е установила, че тялото е на 58-годишен мъж. 

На 23 август, около 9:00 часа е бил получен сигнал за прегазен от влак човек на Коматевския възел. Според пасажери човекът сам е легнал на релсите. Машинистът потвърди версията.

Точната локация на трагичната случка бе линията София-Пловдив, около входния светофар за гарата, близо до Коматевския възел. 

Очевидци: Прегазеният от влак сам легна на релситеТялото на загиналия е напълно обезобразено 

Едно от най-мрачните места в Пловдив е така наречения музей на трагедията. Мястото се намира зад административната сграда на КАТ, където с години гният мазани до неознаваемост коли, превърнали се в тъжен спомен от катастрофалното минало.

Коли престояват с години, а много от служителите на КАТ споделят, че някой от „експонатите” са на над 20 години.

И до ден днешен спомена за едни от най-големите трагедии в Пловдив и областта витаят зад административната сграда на Пътна полиция под тепетата.

На катаджийския паркинг колите могат да престоят и с години, тъй като се водят веществени доказателства по най-различни престъпления или след пътно-транспортни произшествия. По много от случаите текат още досъдебни или съдебни производства, а по други жалвания по висшите инстанции.

Има и такива, които са забравени дори от Бога.

Музеят на трагедията в Пловдив - дворът на КАТ пази спомен от тежките катастрофи в градаКоли престояват с години, а много от служителите на КАТ споделят, че някой от „експонатите” са на над 20 години

Изпрати новина