46-годишния Иво Даскалов, по прякор Лудия, който причини жестоката катастрофа с трима загинали на Околовръстното, управлявал джипа-ковчег със 132 км/ч. Това е станало ясно по време на заседанието в четвъртък, когато Апелативен съд освободи Лудия срещу парична гаранция.

Както съобщихме, магистратите отмениха взетата от Окръжния съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Иво Даскалов по прякор Лудия и му определи „парична гаранция“ в размер на 20 000 лева.

Припомняме, че в мелето навръх Великден загинаха трима мъже. 46-годишният Даскалов навлязъл в насрещната пътна лента за движение. Настъпил челен сблъсък между неговия автомобил и лек автомобил БМВ, който се движел по същото време в собствената си пътна лента. 

Вследствие на удара, на място загинали двамата спътници на Даскалов, както и водачът на другия автомобил – 43-годишният бивш полицай Николай Иванов. 

Скандално! След 3 трупа на пътя, пускат Иво Лудия срещу 20 000 леваАпелативен съд отмени мярката задържане под стража на водача, причинил тежката катастрофа на Околовръстното

По данни на прокуратурата Иво Даскалов е управлявал джипа със 132 км/ч. Той е навлязъл в лентата за насрещно движение и се е врязал в БМВ-то на Николай.

По време на заседанието преди дни, защитата на Лудия обаче е оспорила първоначалните данни и тезата на прокуратурата. Според адвокат Костадин Давчев,  няма свидетели, които да го потвърдят, че Иво е бил зад волана. Той е защитил теорията си с факта, че телата на всички са били извън колите.

„Няма свидетели – очевидци, присъствали на самото ПТП. След ПТП-то свидетелите, които са спрели там на място, установяват една фактическата обстановка, според която всички лица, които са се возили в лекия автомобил, са били извън него. Оттам нататък остава неясен въпросът, свързан с това кой точно е човекът – лицето, което е управлявало автомобила. Това е въпрос, който ще трябва тепърва да се изяснява и уточнява в хода на разследването, след като бъдат изготвени експертните заключения”, категоричен е бил адвокат Давчев.

Освен за авторството на престъплението, защитата е оспорила и другите две хипотези – дали Иво Лудия може да се укрие или да извърши ново престъпление? Тези два въпроса са били надлежно обсъдени от адвокат Давчев и колегата му. Според тях Даскалов е неспособен да избяга, тъй като е в тежко здравословно състояние.

Иво е със строшен таз и е претърпял операции. От медицинската справка става ясно, че Иво ще бъде прикован за легло дълго време, а след това ще му е необходима рехабилитация.

Защитата е била категорична, че Даскалов не е бил наказван за превишена скорост. Адвокатите признават за предишните осъждания на Лудия, но са подчертали факта, че 46-годишният мъж се води реабилитиран. От представената справка пред магистратите става ясно, че Иво е бил наказван от органите на реда за липса на колан, както и че не е минал годишен преглед на автомобил, който не бил негов.  

Не на такова мнение е бил апелативният прокурор Иван Даскалов. Според него до момента са събрани достатъчно доказателства за авторството. Освен това според държавното обвинение има опасност Иво да се укрие.

„Според мен имаме доказателства, че Иво Даскалов е бил зад волана на джипа ти се базират на няколко основни факта. На първо място е местоположението, на което е открит Даскалов след ПТП по време на проведения оглед. Намерен е в непосредствена близост до предната лява врата на автомобила – до шофьорската врата. На второ място медицинската експертиза ни дава заключение за това, кръвно-груповата принадлежност на Даскалов е идентична с тази на кръвта, намерена върху волана на джипа. На трето място, техническата екцпертиза е категорична по два пункта – мястото на удара, т.е. в лентата, където обвиняемият не е следвало да се намира и второ - скоростта на движение, която все пак е определена по някакви обективни данни. Тази скорост е 132 км/ч. Забележете, при ограничение в съответния участък от 90 км/ч. При това положение – при скорост на движение 132 км/ч и такава на отсрещния автомобил в рамките на позволената около 90 км/ч, всички можем да преценим какви ще бъдат последиците от удара. Те са налице - 3 трупа”, категоричен е бил прокурор Даскалов.

От защитата са поискали „Домашен арест” за Иво Даскалов, както и той. В последната си дума Лудия е бил лаконичен, като е предоставил на Апелативен съд да реши каква мярка да му бъде  постановена.

В крайна сметка обаче магистратите го пожалиха и му наложиха „парична гаранция” от 20 хиляди лева.

Апелативните магистрати прецениха, че от събраните до момента доказателства - разпити на свидетели, протоколи за оглед на местопроизшествие и заключения на вещи лица, може се направи обосновано предположение, че Даскалов е съпричастен към престъплението, в което е обвинен.

Мнозинството от въззивния съдебен състав прие, че не е налице опасност обвиняемият да се укрие и да извърши престъпление, с оглед на здравословното му състояние.

Ден след заседанието на Апелативен съд, близки и роднини на починалите в мелето се събраха на протест пред Съдебната палата в Пловдив.

Пред съда майката на загиналия Радослав /38/ неудържимо ридаеше и се опита да нахлуе в сградата, за да потърси сметка от магистратите за решението си. Мъжът е бил в дома на Даскалов, а след това се е качил в автомобила на Лудия, когато той е тръгнал от Бойково за Пловдив. 

Майката на една от жертвите в мелето на Околовръстното ридае неудържимо пред съдаЗапочва протеста заради освобождаването на Иво Лудия

„Всичко имаше, защо не ме послуша. Сега щеше да си до мен“, крещи жената, която направи опит и да нахлуе в съда. "Щом за 20 000 оправдавате човек, убил трима - аз ще ви избия всички тук!. Нека да излезе съдийката , която пусна Лудия , да каже защо!" , крещеше жената, отправяйки заплахи към магистратите. 

Пред Съдебна палата бяха и близките на бившия полицай – Николай.

„От самото начало имаме информационно затъмнение на случая. Никой не казва с каква скорост се е движил джипът, управляван от Даскалов, той употребил ли е алкохол или наркотични вещества, какво показва анализът, какво е имало в автомобила? Как този човек, който е криминално досие, има законно оръжие?” попитаха приятелите на Ники Иванов.

Приятели на загиналия Николай: Пуснали Лудия? А вие какво очаквахте!Според близки на загиналия полицай, информация около случая се прикрива умишлено

Веднага, след приключването на протеста, TrafficNews изпрати по съответния официален ред няколко въпроса до пресцентъра на Областната дирекция на МВР. Те са свързани с кръвната проба на водача и притежание на огнестрелно оръжие. 

За съжаление опасенията на близките и приятелите на загиналите, че по случая има информационно затъмнение, се потвърждават от действията /или в случая бездействието/ на Областната дирекция. Отговор на зададените въпроси* нямаме. 

Въпрос без отговор: Как след две присъди, Иво Лудия се сдоби със законно оръжие?Тези и други въпроси, на които все още чакаме отговор от ОД на МВР- Пловдив