Иво Даскалов, по прякор Лудия, излезе от ареста днес, научи TrafficNews. На 17 декември, петък, мярката му за неотклонение е била изменена от Окръжен съд. Той се е прибрал у дома, с поставена проследяваща гривна, научи още медията ни.

Той, чрез своите адвокати – Красимир Елдъров и Костадин Давчев е подал жалба за освобождаване от ареста. В основанията защитата е посочила нови обстоятелства около случая. Освен това са се позовали и на факта, че само един месец случаят на Лудия е бил в пловдивската прокуратура, а след това е гастролирал из истанциите у нас. Единствено Даскалов е останал с мярка за неотклонение „задържане под стража” от всички, замесени в случая с отвличането на Фарук Манаф.

Наш репортер научи още, че след заседанието пред Окръжен съд, от прокуратурата не са подали протест и днес Лудия е освободен.

Мераците му за по-лека мярка бяха порязани само месец по-рано. От тогава обаче по казуса има нови разкрития и обстоятелства.

Припомняме, че  Лудия бе задържан през юни, след като срещу него са събрани доказателства, че е участвал в отвличането на Фарук Манаф. Младият мъж е бил отвлечен и изтезаван, а след това са му били подхвърлени наркотици, за да бъде арестуван и да не се разприказва. По досъдебното производство по случая като обвиняеми са привлечени полицейският служител Атанас Качаков, както и двама криминално проявени лица. Случаят получи гласност след арестите в Трето РПУ, при които бе задържан и началникът на районното Самуил Хаджиев. Той самият бе обвинен , че неправомерно е наредил на свои служители да изземат записите от камерите на обектите на Околовръстното от нощта на катастрофата. 

Спрямо Даскалов е повдигнато обвинение по чл. 142 ал.3 т.3 вр. ал.2 т.2 и т. 6 вр. ал.1 вр. чл. 20 ал. 2 вр. ал.1 от НК – за отвличане, като към отвлеченото лице е проявена особена жестокост,  деянието е извършено от четири лица, между които и лица от състава на Министерството на вътрешните работи.  

Адвокатите на Лудия: Обвинението за отвличане е съшито с бели конци

Както TrafficNews съобщи, Даскалов е с второ обвинение в рамките на няколко месеца. Три месеца преди ареста си за отвличането на Фарук, Лудия причини мелето на Околовръстното шосе на Пловдив, в което загинаха трима души. Срещу него е повдигнато обвинение за това, че на 02.05.2021 г. при управление на моторно превозно средство – лек автомобил, марка БМВ-Х5, е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на трима мъже при катастрофа на Околовръстния път на Пловдив.

Майката на една от жертвите в мелето на Околовръстното ридае неудържимо пред съда

Връщат в ареста Иво Лудия, участвал в отвличането на Фарук Манаф

Въпрос без отговор: Как след две присъди, Иво Лудия се сдоби със законно оръжие?