Пловдивски полицаи спряха шофьор на джип мерцедес на АМ „Тракия” и го глобиха защото карал в аварийната лента. Случката е от 8 август миналата година, и се развива на 127 км. на магистралата в посока София.

След като шофьорът усетил повреда в превозното средство преминал в лентата за принудително спиране. Преди да спре движението си, той бил забелязан от автопатрул, на „Пътна Полиция“. След като спрели автомобила за проверка полицаите съставили на водача акт за установяване на административно нарушение. Шофьорът казал, че автомобилът му е повреден, поради което и след спирането му била повикана пътна помощ. След идването ѝ автомобилът бил репатриран, като се установил проблем в охладителната система, а именно – теч на водната помпа.

За нарушението шофьорът на джипа получил наказателно постановление – глоба от 1000 лв. и отнемане на книжката за 3 месеца. Предвид това обаче, че колата му била повредена, решил да обжалва акта в съда.

Според ЗДвП, „При движение на автомагистрала, на водача е забранено да се движи или спира в лентата за принудително спиране, освен при повреда на пътното превозно средство, както и при здравословни проблеми на водача или пътниците в превозното средство. Законодателят е предвидил лентата за принудително спиране именно в случаите, когато възникне повреда на управляваният автомобил или обстоятелство, свързано със здравето на гражданите”.

Позовавайки се на това, заедно с написаната декларация от управителя на фирмата репатрирала колата, че тя има повреда,  от Пловдивският районен съд решили да отменят наказателното постановление. При така стеклите се обстоятелства разноските по делото се поемат от ОДМВР - Пловдив.

Решението подлежи на обжалване в 14-дневен срок пред Пловдивски Административен съд.