Чудо. Са тази дума могат да бъдат описани не малко катастрофи, станали в Пловдив и региона. Водачите, виновни за някои от най-зрелищните инциденти, се разминаха дори без драскотина. И въпреки тежките щети и смачканите ламарини, катастрофите предизвикаха широк обществен интерес.

През изминалата година в Пловдив са станали 680 катастрофи. Пострадали са 870 души. За жалост през последните 12 месеца животите си загубиха 32 души. 

Скорост, безразсъдство, недосегаемост: 32 загинаха по пътищата в Пловдив и областта през 2021 годинаСред жертвите на пътя са и деца

Според справка на ОД МВР, причина номер едно за настъпване на ПТП-те, това е високата скорост, следвана от отнемане на предимството. Не е малък процентът на причинените катастрофи от пияни водачи.

TrafficNews ще ви представим едни от най-зрелищните инцидента през изминалата 2021 година. Коли по таван, превземане на мантинели и тротоари, мелета…. Това са само част от запомнящите се катастрофи през последните 365 дни.

Бегълците!  

Поради една или друга причина мнозина водачи се „изпариха” след причинени тежки последствия на пътя. От висока скорост до употреба на дрога, накараха пловдивчани да напуснат местопроизшествията, станали под тепетата.

Най-запомняща се бе каскадата на Минко от Пловдив, който предизвика мелето с поршето си в Кючка на 14 ноември. Около обяд джипа се движеше с бясна скорост по улица "Славееви гори".  

Минко се е опитал да изпревари две коли, но на ляв завой се блъснал в една от тях . Вследствие на удара лекият автомобил „Порше“ напуснал пътното платно и се блъснал дърво, което паднало върху преминаващи по тротоара трима пешеходци – семейство. Колата ударила второ дърво, което паднало върху паркиран лек автомобил БМВ, след което се блъснала в улична лампа и се спряла в тревната площ на градински парк. 

Мъжът беше издирван от полицията, след като избяга от мястото на катастрофата. Късно вечерта снощи той се е явил в Пето РУ и е задържан срок до 24 часа. Тестът му за употреба на наркотици дал положителен резултат, като реагирал на кокаин. 

Меле в Кючука: Порше се вряза в дърво и стълб, водачът е избягал, а трима са пострадалиС него е имало две жени, които са задържани от свидетели на инцидента

Още един беглец предизвика интереса на полицията, а и на обществото. Става дума за 23 – годишният пловдивчанин, който се вряза в шоурум на сузики на булевард „Александър Стамболийски” навръх Коледа.

След зрелищната каскада, той успя да избяга от мястото на катастрофата, но 20 часа по-късно беше открит и задържан от органите на реда.

От страх пък 18-годишен избяга от местопрестъпление, след като преди това отнеса  3 паркирани коли в ЖК "Тракия". Инцидентът стана около 20.40 часа на 15 февруари. Момчето било зад волана на БМВ-то на своя баща. Той опита да вземе завой, заради заледената настилка и се ударил в паркираните автомобили с марките Дачия, БМВ и Опел пред блок 199.

Под влиянието на уплахата, решило да избяга, но очевидци подали сигнал и виновния водач бе установен от полицията.  

Меле в Кючука! Кола се вряза в шоурум, пожарна и линейка са на мястоПо непотвърдена информация има пострадал човек

20-годишен дрифтър пък блъсна два паркирани леки автомобила в жк "Тракия" и напусна местопроизшествието. Щетите по колите бяха сериозни, едната дори отскочила и се е забила в дървото зад нея. Инцидентът стана на 11 декември през нощта.

 Младежът се появил от завой, който взел с дрифт. Той обаче загубил управление и със задницата на автомобила ударила спрените коли. Веднага след това се „изпарил”. Свидетел записал номерата на колата му и само час по-късно полицията вече тръгва по следите му.

 

Дрифтър удари две коли в Тракия и избяга, полицията го издирваСвидетел е записал номерата на колата, която е предизвикала произшествието

Алкохол и дрога!

Пияният, дрогиран и без книжка 18-годишен младеж потрошил две коли преди да бъде арестуван. Младежът опитал да избяга от катастрофа на ВСИ. Зрелищният инцидент стана на 14 март, около 22:00 часа.

На кръстовището на булевардите „Източен“ и „Санкт Петербург“ мерцедес удари фолксваген. По първоначална информация мерцедесът, управляван от 18-годишен неправоспособен водач, се е ударил във Фолксваген Туран, поради неспазване на дистанция.

Веднага след удара, водачът на мерцедеса побягнал. Немското возило ударило още една кола на булевард „Източен”. Междувременно колата е била преследвана от автопатрул.

Екипът, който бе повикан за катастрофата, опита да спре водача, но той избяга. Патрулката тръгна след него. На Цариградско шосе момчето загуби управление над марцедеса и колата се заби в тревното пространство в страни от пътя. Там шофьорът бе задържан.

18-годишният бил неадекватен. Оказало се, той седнал зад волана с 1,22 промила алкохол, както и след употреба на дрога. Освен това е бил без книжка. 

Пиян, дрогиран и без книжка помля две коли в Пловдив и си спретна гонка с полициятаТой бе арестуван, след като заби мерцедеса си в тревна площ край пътя

Самонадеяност и висока скорост!

С бясна скорост БМВ се вряза в няколко коли, паркирани на булевард „Източен”. Инцидентът стана около 22.30 часа на 30 май до стадион „Христо Ботев“. Виновникът за мелето е 21-годишен водач.

Той се е движил по булеварда посока юг-север , губи контрол над колата и се удря в задната част на паркирани автомобили с марките БМВ, хонда, ауди, мерцедес и тойота. 

Напълно потрошени са колите от мелето снощи в ПловдивАвтомобилите са били празни, за щастие никой не е пострадал

Скъп мерцесец пък „превзе” мантинела до Водната палата и паркира в оградата на подлез. Причината – бързата скорост и загуба на управление. Зрелищната каскада стана в нощта на 31 август.

 Мерцедес се заби в мантинела до Водната палатаИнцидентът е станал рано тази сутрин

Без вина виновен!

Заради мокра настилка и загуба на управление,  мерцедес се заби в маси пред дюнерджийницата "Алекс фуудс” на булевард „6 септември”. Зрелищния инцидент стана през юли.

На предоставените до медията ни кадри ясно се вижда как леката кола се движи в посока площад „Съединение”. На светофара на Четвъртък пазара немското возило прави обратен завой. Пред дюнера колата поднася, водачът губи управление и се забива във външния бар на обекта за бързо хранене. Младеж, който вечеря пред дюнера, се разминава на косъм, като се отдръпва секунди преди мерцедесът да го помете. На видеото се вижда още, че колата не остава на произшествието, а потегля в посока булевард „Руски”.

Виктор е управлявал мерцедеса въпросната вечер. Той е пътувал към цветарския магазин на Четвъртък пазара. Правейки обратен завой обаче, колата е поднесла, а по думите на младия пловдивчанин причината е мократа настилка. Той не е бягал от произшествието, не е употребявал алкохол и наркотиците. 

Младежът, връхлетял дюнерджийница в Пловдив: Не съм беглец и алкохоликПо думите на младия пловдивчанин причината за катастрофата е мократа настилка след почистване

Каскадьори! 

Само преди няколко дни кола се озова по таван на булевард в Христо Смирненски. Вечерта на 26 декември Опел се е обърнал по таван на булевард “Копривщица” до прелеза с “Пещерско шосе”. 

Кола се обърна по таван на голям пловдивски булевардНа мястото има екипи на полицията, пожарна и линейка

По таван, но в коритото на река край Пловдив, се обърна и пиян водач в началото  на юни. В дежурната в Раковски е получен сигнал за пътно произшествие в село Шишманци. Пристигайки на мястото, посочено в съобщението, служителите на реда открили автомобил, паднал в коритото на река Сребра.

Водачът- 39 -годишен пловдивчанин, бил извън превозното средство, без видими наранявания. Последвала проверка за употреба на алкохол, при която техническото средство показало 2,69 промила. 

Зрелищен инцидент: Кола се преобърна в река край Пловдив, водачът – мъртвопиян39 -годишният пловдивчанин е без наранявания

Зрелищна и интересна каскада прикова погледите на водачите, пътуващи по булевард „България” през септември. Джип се е движил от новата сграда на ПУ „Паисий Хилендарски” в посока кръстовището с булевард „Васил Априлов”. Превозното средство рязко е завило наляво, изкъртило мантинелата и преминало през разделителния остров в насрещното платно за движение.

Джипът обаче не е спрял и е продължил в насрещното, след което се е забил в противопожарен кран. 

Зрелищен инцидент в Пловдив! Джип помете мантинела, премина в насрещното и се вряза в пожарен кранЗад волана на превозното средство е била жена

Неопитност!

20-годишен, с една няколко месеца стаж зад волана, причини тежки щети по автомобила си и уличното осветление на булевард „Македония”. На 1 ноември през нощта момчето, което управлявало БМВ, се е движил с несъобразена скорост. Изгубил е контрол върху автомобила и се е блъснал в стълба.  

БМВ се вряза в уличен стълб в КючукаШофьорът и негов спътник са прегледани в болница и освободени за домашно лечение

Агресия на пътя!

Няма как да не ви припомним един зрелищен изнциден, който обаче не е свързан с катастрофа или поне не се стигна до такава.

Изминалата година бе белязана и от високия брой на хулигански прояви на пътя. Нервността, задръстванията и ред други причини извадиха извън нерви водачите в Пловдив. Не малко това ескалира с в агресия.

Един такъв пример бе зрелищния бой, станал на моста на Герджика. Шофьори на кръстовището на ул. "Победа" с ул. "Сава Муткуров" си размениха ритници и юмруци, след засечка на пътя. 

Асеновградчанин от богат род е арестуван за боя между шофьори на моста на ГерджикаТова е 28-годишният Захари Басамаков