Временен покрив за 130 бона ще спаси Царски конюшни в София от разруха, докато се направи проект за цялостно възстановяване. Ремонтът е започнал преди няколко дни и се очаква да приключи за 60 дни, обясни зам.-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов. Той добави, че Столична община е отделила общо 130 000 лв. за ремонтни дейности на сградата.
 
По думите му поставянето на временен покрив не е зависело от общината, но снежната обстановка е наложила спешното му монтиране. 
 
Царските конюшни изгоряха през лятото. Огънят обхвана над 2000 кв. м площ. По непотвърдена информация палежът е умишлен, но и до момента не е ясно, имала ли е сградата застраховка.
 
Чобанов дойде в емблематичната сграда, за да се запознае с подробностите около изграждането на новата покривна конструкция, която е около 1200 кв. м. Временният покрив ще забави разрушаването на сградата, която в момента е окаяно състояние, но не е опасна, обясни техническия ръководител на обекта пред журналисти.
 
Направените по поръчка за покрива ферми - носещи елементи на покривната конструкция днес бяха доставени на строежа. Те са стоманени и са съобразени със спецификата на сградата. Тази сграда трябва да бъде спасена и възстановена, защото това е институционална памет. Направили сме постъпки пред Министерство на културата и искаме тя да бъде обявена за паметник на културата от национално значение, каза доц. д-р Тодоро Чобанов. Собственицита на Царските конюшни са над 30 като сред тях е и МВР. 
 
Какво е състоянието на сградата в момента и какъв е коментарът на зам.-кмета по култура на Столична община - вижте в репортажа, подготвен от екип TrafficNews.bg в София: