Представител на 30-те собственици на парцела от северната страна на Пощата на площад „Централен” в Пловдив, чийто имот бе оставен без ток и вода в петък, написа отворено писмо да кмета на града. Наследничката на реституирания имот е приложила и множество документи.  

„Господа, ние с нищо не сме виновни, че Вие искате да направите една заповед нищожна, за да си върнете място, което не искате даже да отчуждите и  платите”, пише в писмото.

Писмото завършва с призив към Иван Тотев да бъде кмет на всички и да вземе решение по съвест, както и да се съобрази с всички документи.

Вижте подробностите и мненията на потърпевшите в следващото ВИДЕО:

 

Предоставяме целия текст на писмото без редакторска намеса.

     „Уважаеми Г-н Кмете,

  Казвам се Благородна Узунова Порязова и съм наследник и правоприемник на Стоково Варантно Дружество, оставено ни в наследство от крупният търговец Анастас Димитров Куцоглу.
     Гордея се с фамилията си и ако сте чели алманасите на Пловдив,името Анастас Куцоглу е записано многократно в тях, по различни поводи.
    Една от проявите на крупният индустриалец  е дарението на  4 мил.златни лева, за железница между Пловдив и Асеновград. Както  виждате  от документите, приложени  в  писмото, през 1948 година се отчуждават голяма част от имотите му.
    През 1999 г. по силата на ЗВСОНИ се възстанови собствеността .Чрез заповедите на Областна управа Пловдив се реституират имоти, между който попада и въпросния парцел.

 „Реститути окупираха незаконно 293 кв.м от Главната", цитирано във в.Марица от 20.05.2013г, автори Галина Константинова и Валентита Йеремиева,      Административен адрес „Княз Александър ! Батембелг" № 53.  И още: "Община Пловдив, след 14 години през 2013г., в лицето на арх.Розалин Петков, смята Заповед на Областна управа Пловдив за нищожна, издадената Заповед №36/12.01.1999г., при реституцията на правоприемници на Стоково варантно дружество, от което е одържавен парцела".... сага от 2013 година

         Господин Кмете,

      Всеки можеше да извади от архивите  съществуващите  документи:

1.Нот.акт 1932год на Стоково варантна банка за закупуване на част от парцела

2.Нот.акт 1937 год ,за закупуване останалата част на името на  Василка Куцоглу

3. Решение от 1948г, в името на народа, също за отчуждаването на парцела върху който е имало и сграда

4.В 1948 г.  в декларация за наследството на СВД от Анастас Куцоглу е записана отчуждената сграда

5.През 1954 г. удостоверение за вземане на здание- т.6 ул.В.Коларов 53 в гр.Пловдив

Всички тези потвърждаващи собствеността документи са представяни във всички административни органи, включая и съдебните.

В периода от връщането, до 2013г са минали  преписки за Разрешение за строеж, 2001г. през район Централен Пловдив,гл.архВ.Стоянов и ДНСК през 2002 г, и се  дава разрешително за ползване на временния базар, също собственост на правоприемници на СВД.

В 2009г. в Агенция по кадастър са представени и заявени всички документи за собственост и в скицата 2011 г освен правоприемници на СВД фигурират и Петко Хаджинеделев и Йовко Обрейков поради закупуване изповядана сделка при нотариус на идеална част от имота

Господа,

         При толкова документи се тръби в медийното пространство, че няма нот.актове, което не е вярно
Реституцията и всички документи за строителството са минали през Област Пловдив и Общината, както и ДНСК
От 1999г. се плащат данъци за имота  от всичките тридесет наследници на дружеството
 
Общината   дава14 дневен срок за премахване на постройката  на 20.06.2016г.

Но Господин Кмете и господа Юристи,

Делата Ви са заведени само за 10 наследници.

За другите Законни наследници, според вашите действия, имат само плащане на данъци  и нямат правото поне да са официално сезирани за действията на Общината и са без право на защита.

От г-жа Емико Куванами Обрейков ,като наследник  на имота със Нот.акт от 2009г., има заведена жалба към датата на уведомление, под АД№1350/2016г. ,която преписка се разглежда в Адм.съд Пловдив  и е в процес на разглеждане в други съдебни инстанции.

Като наследници от 2000 г. в архива на Данъчна администрация/НАП/ се вижда  плащането  и декларирането  на данъци от 30 сънаследници, които не са сезирани и сякаш не съществуват за Общината и с това се  потъпкват правата им като съвестни данъкоплатци.

Господа, ние с нищо не сме виновни, че Вие искате да направите една заповед нищожна, за да си върнете място което не искте даже да очуждите и  платите.

От 17 години сме собственици на парцела и на търговската постройка и е видно, че документите които ни лигитимират с това са били показвани  и ги имате в архивите си през годините.

Колко слепи са били служителите Ви, че чак след 17 години  видяха „грешките" си, а ние доказваме документално, че няма такива, при реституцията и построяването на търговския център.Та нали все през Общински инстанции са минали преписките.

Оставам с молбата да бъдете кмет на всички граждани на Пловдив и да   вземете решение по  съвест, съобразно наличието на очевадни документи за имота.Нали и Вие сте собственик на имоти в този град и ако неправдиво някой посегне на тях как бихте постъпили?Добре е, че има институции и в Страстбург, но жалкото е, че след това нашите данъкоплатци ще плащат за Вашите грехове.

С уважение Благородна Узунова  Пловдив 7.07.2016г"


 

Пред репортер на TrafficNews.bg собствениците заявиха, че никога не са получавали оферта, нито намек, че община Пловдив иска да купи или отчужди имота им. Те напомниха, че според законите дори да бъде премахната сградата, то имотът си остава техен.

Още по темата може да видите тук.

Още новини четете ТУК

TrafficNews.bg