Българската асоциация на заведенията и клиенти на наргиле барове масово са против обсъжданите промени за пушене на наргилета в закрити помещения. 

Те се питат къде е показано изследване, което показва вредите от пасивното пушене на наргиле, което се използва в мотивите на депутатите от "Обединени патриоти" за новия им законопроект.

Припомняме, че законотворците от "Обединени патриоти" внесоха в Народното събрание освен забраната за пушене на открито и продажбата на специалните смеси за наргилета на непълнолетни. Предложението единодушно бе прието на първо четене. За да остане факт обаче то трябва да мине и на второ четене.

Депутатите твърдят, че има изследвания, които ясно показват, че наргилетата са не по-малко вредни от цигарите. Според тях пасивното им пушене също вреди, напук на твърденията на много от любителите.

"Доказано е, че е вредно, както и при цигарите. Изследвания има страшно много. Има отделяне на дим, който освен, че се вдишва от този, който пуши наргилето, се вдишва и от останалите. А той пак казвам е доста висококанцерогенен", каза Борис Ячев пред TrafficNews.bg.

Дни след внесения законопроект Асоциацията на ресторантьорите излезе с официална позиция. Те обещаха да проведат независимо изследване за установяване на вредите от пасивното пушене на наргилета с нетютюневи смеси. Към две лаборатории в България и към две в чужбина са дали тютюн, за да се направят проверки.

"В България е правено някакво проучване доколкото знам преди три години, има изземване на незаконен тютюн, нелегален внос, както на цигари и алкохол, така и очевидно на тютюн за наргилета e иззет от една фирма. Там има си органи, които се оправят с това. И въз основа на този тютюн е направено някакво изследване, което показва лоши данни за наргилето", сподели пред TrafficNews.bg председателят на независимата организация Ричард Алибегов.

Любители на наргилетата също показаха гражданска позиция в социалните мрежи. Голяма част от тях са се обединили в национален протест, организиран за 18 април, който доби широка популярност.

"Да го направят така, че да могат да пушат само хората, които имат 18, а не всички малки деца. Защото все пак това си е пак някакъв вид тютюн. Навсякъде по света под 18, даже под 21 е забранен тютюнът за малките деца", сподели пред екипа ни Борислав Борисов, клиент на столични шиша барове.

Депутатите обещаха да съдействат на бизнеса и категорично отрекоха, че това е предизборна кампания. Според Борис Ячев наргилета ще могат да се консумират в специално пригодени зали - открити пространства, тоест т.нар. места със сваляне на прозорците, където се употребяват и цигари.