Българската академия на науките поиска да се забрани преподаването на хомеопатия в медицинските университети у нас.
В писмо до ректорите на четирите ВУЗ-а, подписано от 65 академици и член-кореспонденти на академията, се посочва, че няма сериозни научни доказателства за здравния ефект от хомеопатията, а преподаването й под каквато и да е форма й придава авторитетност, което е недопустимо за медицината.

„Тя изцяло разчита на т.нар. плацебо ефект, т.е. ефектът, който чрез самовнушение всеки един би могъл да изпита, независимо от това какво лечение получава", заяви академик д-р Богдан Петрунов, един от специалистите по имунология и алергология у нас.

Не на това мнение обаче е първият хабилитиран преподавател в България, който въведе преподаването по хомеопатия у нас. Това е проф. Людмил Пейчев - декан на Фармацевтичния факултет на Медицински университет-Пловдив.

За последните 14 години са обучени годишно около 100 студенти по медицина и дентална медицина. 

"Въведено е със закон изричното изискване тези знания да се практикуват от лекари и дентални медици, а магистър-фармацевтите могат да дават съвети за рационалното използване на хомеопатията от пациентите. Инсинуациите по темата трябва да бъдат прекратени. Това са бивши ченове на БАН, пенсионери по настоящем - химици, физици, които са се събрали в агитка на пенсионера и се опитват да инициират писмо от името на БАН да се спре преподаването по хомеопатия в медицинските университети. Ръководството на БАН няма представа кои са тези хора, къде се помещават и как са изпратили писмото до ректорите на медицинските университети", заяви пред TrafficNews.bg проф. Пейчев.

По неговите думи, хомеопатията не може да лекува онкологични заболявания, но тя е част от комплекното лечение на пациента за преодоляване на имунния дефицит, който традиционните лекарства довеждат до тяхното лечение и възстановяване на техните сили. 

Как той коментира темата и мнението на студенти по хомеопатия - вижте във видеото на ТРАФИК ТВ: