Извършители на два въоръжени грабежа са задържани в резултат на активната професионална работа на криминалисти от областните дирекции на МВР в Пазарджик и Пловдив, подпомогнати от колегите им от Главна дирекция „Национална полиция“. Подробности около работата по двата случая бяха оповестени днес на брифинг. В него взеха участие административният ръководител на Окръжната прокуратура в Пазарджик Васил Малинов, директорите на областните дирекции на МВР в Пазарджик и Пловдив – старши комисар Йордан Рогачев и старши комисар Атанас Илков.

Ето и подробностите:

На 14 февруари е извършен въоръжен грабеж на бензиностанция  в района на „Орта  хан“, намираща се на пътя Пазарджик-Пловдив. По първоначални данни нападателите били трима мъже, оборудвани с маски и ръкавици. Те заплашили служителя на бензиностанцията с пистолет, отнели сумата от 260 лева и цигари, след което с помощта на автомобил избягали по посока на гр. Стамболийски.

На 19 февруари около 04.00 ч сутринта двама маскирани и въоръжени с пистолет нахлули в игрална зала, намираща се в Пазарджик. Те заплашили с оръжието служителите на казиното, принудили ги да отворят метална каса от която успели да вземат сумата от близо 9000 лева.

В разследването и на двата случая били сформирани екипи от криминалисти, експерти, разследващи полицаи, които предприели редица оперативни и процесуални действия. На определен етап от работата действията на служителите били подпомогнати активно от колегите им от Главна дирекция „Национална полиция“.

Тава в резултат на усърдната съвместна дейност били задържани двама 20-годишни и един 19-годишен, и тримата от Пазарджик. Станало ясно, че тримата заедно са взели участие в грабежа от бензиностанцията, а двамата са ограбили игралната зала в Пазарджик.

При извършените претърсвания органите на реда са иззели маски за глава, два газови пистолета, неголямо количество марихуана, както и сумата от близо 6000 лева. Предстои извършването на експертизи, които да установят дали намереното оръжие е преправено за стрелба с бойни патрони.

На Ф.М. и И.И. са повдигнати обвинения и ареста им е удължен от Окръжната прокуратура в Пазарджик със 72 часа. Предстои да бъде внесено искане в съда за налагане на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“. Работата по документиране на двата случая продължава под наблюдението на прокурори от Пазарджик и Пловдив.