Поредният кървав инцидент с автобус от градския транспорт стана преди два дни в Тракия, като млада майка бере душа в болницата, а малката утеха е, че детето й е невредимо. Ежедневно, ежечасно се виждат безумни изпълнения на шофьори от градския транспорт, а пловдивчани вече настръхват, когато видят автобус.

Едно е ясно – шофьорите от масовия градски транспорт, които всъщност трябва да бъдат най-безупречни на пътя, се превърнаха в новите джигити на града. Те постоянно минават на червено, правят рискови маневри и изпреварвания, карат с огромна скорост.  Резултатът е постоянно застрашаване на живота на пътниците и другите участници в движението.

Разбира се , основната вина е в самите хора зад волана, които носят своят отговорност за безопасността на пътниците. Истината е, че вината се споделя и от техните шефове, и не на последно място ръководните фактори в общината.

Основната причина за вечното бързане на шофьорите е спазването на разписанието. Ако те закъснеят  са заплашени да бъдат санкционирани от своите шефове, а от друга страна объркват целия график.

Самите методики, по които е правено разписание обаче са твърде стари. Те не отчитат задръстванията и тапите в пиковите часове,които през последните години са истински бич за движението в града. Така, ако преди 5 години за един автобус са били необходими 15 минути да стигнат от точка А до точка Б, то в момента времето е значително повече.

По никакъв начин обаче това не оправдава психопатското поведение на част от шофьорите на рейсовете. Наскоро ви показахме как автобус по линия 44 прави десен завой от лява лента при червен светофар на бул. „Христо Ботев” към кръстовището на ВСИ. Е , наш читател отново е хванал двама от новите джигити със същата маневра  - маршрутка и автобус. Вторият дори още по-нагло направил маневрата при червен светофар и за двете страни.

Безобразие от пловдивски рейс! Кога ще има уволнени шофьори?, пита пловдивчанин ВИДЕОАвтобус по линия 44 мина на червено и зави от лява лента надясно по бул. „Христо Ботев“