Камион "Ивеко" е бил в спряло положение в крайна дясна лента, точно където е стоял полицаят Делян Палазов, като височината му е поречила на Катя Лерца, която се задавала с бясна скорост, да забележи жертвата. Това изнесе като информация защитникът на Лерца - Марин Марковски, който поиска тя да бъде оневинена или присъдата ѝ да бъде изменена на условна. 

Катя Лерца, която на 13 май 2017 прегази и уби със 100 км/час полицаят Делян Палазов, поиска от апелативните магистрати да изменят или отменят присъдата й от две години и четири месеца в Сливенския затвор, постановена от Окръжен съд – Пловдив в началото на януари тази година.

В началото на заседанието тя поиска да даде обяснения по повод последващото ѝ залавяне да шофира с отнета книжка и талон месец след инцидента. Детето й било болно и отишла до аптеката на Билла за лекарства. Полицаи я хванали, когато била спряла и заедно с болното ѝ дете полицаите я бавили 3 часа, за да ми връчат прокурорския акт, който трябвало да ѝ бъде връчен преди месец.

Шофирането след отнемане на книжката е използвано от първоинстанционния съд като отежняващо вината обстоятелство. Адвокатите на Лерца застъпиха в пледоарията си още две теза. Първата е, че Лерца не е единственият виновник за тежкото произшествие. Има още двама съпричинители на смъртоносната катастрофа и това са шофьорката, която се е движила пред Лерца и е набила спирачки, както и самият Делян Палазов, който не е трябвало да излиза на платното. В този ред на мисли, Лерца била извършила спасителна маневра, за да не се удари в предния автомобил. Именно тук идва обстоятелството - камионът с височина над 2 метра ограничавал видимостта на Лерца към полицая. 

"Клиентката ми признава всички факти, но това не означава вина. Когато някой излезе внезапно на пътното платно, а шофьорът има пречка, за да го види, може ли да се приеме, че шофьорът не е виновен? Може!", коментира Марковски. 

Ето какво каза още адвокат Марин Марковски: 

Четете още за съдебното заседание тук!

Предстои магистратите да решат дали да освободят Лерца в едномесечен срок.