Апелативен съд да потвърди присъдата на Катя Лерца, която преди година прегази със 100 км/час полицая Делян Палазов и го уби на място, поиска днес представител на Апелативна прокуратура - Пловдив. 

Пловдивчанката се появи в съда, за да обжалва присъдата наложена на първа инстанция - 2,4 месеца ефективно, която тя трябва да излежи в Сливенския затвор. 

Адвокатът на Делка Палазова-  Димитър Найденов поиска наказанието да бъде увеличено, а адвокатите на Лерца -Димитър и Марин Марковски поискаха условна присъда. 

Според Марковски Лерца не е единственият виновник за тежкото произшествие. Има още двама съпричинители на смъртоносната катастрофа и това са шофьорката, която се е движила пред Лерца и е набила спирачки, както и самият Делян Палазов, който не е трябвало да излиза на платното.

"Обвинявате мъртъв човек!" скочи бащата на полицая, възмутен от защитната теза на адвокатите. Марковски припомни, че Лерца е майка на две деца и ги гледа сама, припомняйки, че има множество смекчаващивината обстоятелства.

Лерца поиска да даде обяснение по отношение на залавянето й без книжка на 25 юни 2017, месец след инцидента. Тя разказа, че  след като талонът и книжката й са били отнети , тя не е шофирала. На въпросната дата обаче детето й било болно и отишла до аптеката на Билла за лекарства. Полицаи я хванали, когато била спряла. "3 часа ме бавиха с детето ми, което имаше висока темпратура, за да ми връчат прокурорско постановление" разказа жената. 

Обвинителят заяви, че подсъдимата е неглижирала правилата, за да направи каквото й е удобно. Защо не е обмислила други варианти - градски транспорт, такси, приятели. Според мен жалбата на роднините е резонна, заради тежката загуба, но аз пледирам потвърждаване на присъдата на ОС. Катя Лерца не е жертва на общественото мнение, жертвата е една - Дилян Палазов, който оставя деца, близки и роднини." заяви прокурорът. 

Марин Марковски призова съдът за снизхождение. "Настояваме за условна присъда или пълно оневиняване, защото в Сливенския затвор човек не се поправя, там се оцелява - освен ако не си с къса коса и широки рамене." Юристът заяви, че Лерца признава фактите, но не и вина. 
 
"Искам да си гледам децата в къщи, бяха последните думи на подсъдимата. 

Предстои съдът да се произнесе в едномесечен срок.