Над 4000 българки умират от рак на гърдата всяка година. Голяма част от тях е можело да бъдат спасени, ако заболяването е било открито навреме, смятат лекари от Пловдив. Двама медици са се заели с нелеката задача да намалят процента на починали от коварното заболяване. За да бъде успешно начинанието им обаче, е нужна помощ.

За година и половина д-р Иво Ватев и д-р Атанас Баташки са прегледали безплатно 2800 жени за рак на гърдата в Пловдив. Благодарение на изследванията, те откриват онкологично заболяване при 22 от тях. Медиците използват базата на Университетската болница „Свети Георги” в Пловдив безвъзмездно, за да извършват безплатните прегледи.

Извън града обаче не могат да се справят само със собствени сили и средства, защото нямат нужната апаратура.

Каква е целта на младите специалисти - вижте какво разказаха те във видеото на ТРАФИК ТВ:

„Нашата цел е жените да посещават редовно профилактичните прегледи, защото са първата бариера, а именно прегледите могат да хванат карценома навреме и да не се стига до четвърти клиничен стадий.”, казва д-р Иво Ватев. 

„Много от хората ни питат не искате ли да дойдете на место, но за целта е необходимо да закупим преносим ехограф, за да идем на место и прегледаме жените, които са доста. Имаме заявки за такива прегледи от много места.”, твърди д-р Атанас Баташки. 

Младите лекари вярват, че добри хора ще откликнат на призива им и дарят средства за закупуването на ехограф. До момента са събрали 30% от нужните 12 хиляди лева за ехограф.

При желание за дарения, нека те бъдат осъществени на следната банкова сметка:

ЦКБ Клон Карлово

( CECBBGSF) IBAN: BGO5 CECB 9790 40F8 5845 00

Титуляр д-р Иво Ватев