„През 2017 г. организацията на БЧК в Пловдив реализира уникален за България проект „Мобилен социален екип. Той е резултат на взаимодействието между местната власт, бизнеса и здравеопазването в подкрепа на самотните възрастни хора”, заяви в отчетния си доклад  председателят на Червения кръст под тепетата д-р Петрония Карамитрева. Партньори в кампанията на червенокръстците са компанията „Трафик”, Община Пловдив и УМБАЛ „Свети Георги”.

Програмата обхваща между 300 и 400 самотни възрастни хора. Има мобилен екип със специалисти и доброволци, както и автомобили, които да реагират при нужда – за доставки на стоки от първа необходимост и транспортиране. Бенефициентите на новата социална услуга са предимно самотно трудноподвижни възрастни хора, които живеят в район „Централен”. От 1 август до края на годината са отчетени 529 осъществени заявки от бенефициенти от подадени сигнали в кол центъра на програмата. Екипите са помогнали в шест случая на изпаднали в криза хора.  

През студените месеци са се увеличили заявките за набавяне на необходими хранителни продукти и закупуване на медикаменти. Заявките са изпълнени от доброволците на БЧК. През този период е осъществена и кампанията „SOS! Час внимание!”, в която доброволци посетиха изявили желание самотни възрастни хора. Освен премерване на кръвното налягане и кръвната захар доброволците от Мобилния социален екип са запознали пенсионерите с най-новините начини за измами, чиито жертви са предимно възрастни хора.

Още за програмата - вижте във видеото:

Днес в хотел „Тримонциум” се провежда 66-то отчетно изборно събрание на БЧК-Пловдив. Сред официалните гости на форума са председателят на БЧК акад. Христо Григоров, генералният директор на БЧК София Стоименова, зам.-кметът на Пловдив Георги Титюков, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, зам.-областният управител Петър Петров, дългогодишният директор на КЦМ инж. Никола Добрев, собственикът на „Трафик” Александър Апостолов и други.

От името на Пловдивския митрополит Николай приветствие към делегатите отправи отец Еленко Йосифов.  Червенокръстците в областта наброяват 12 202 души, а доброволците са 1 152. През миналата година хуманитарната организация е оказала помощ на 69 хора с увреждания в център „Социални грижи”, отчете д-р Карамитрева. 70 души пък са посетили Социалната трапезария. БЧК е предоставила услуги и над 150 трудноподвижни лица. В рамките на програмата „Хранителна банка” са събрани над два тона храни, които са дарени на 1500 души. Социалната приемна в Пловдив е помогнала на 1500 души.

От откриването през 2000 г. Многофункционалният социален център до момента е посетен от 550 000 души, осигурени 620 хиляди обяда, предоставена е хуманитарна помощ на 150 000 души. По друга от програмите БЧК е предоставила хранителни продукти на 28 хиляди души. В курсовете на Червения кръст са обучени и 59 водни спасители.

В заключение д-р Карамитрева изрази специална благодарност към своите заместници - доц. Христо Паунов и Георги Георгиев, и към секретаря на БЧК-Пловдив – Таня Георгиева.