Претенция за плащането на 1 млн. лева за частния терен до Централна поща отново е предявил един от 30-те собственици на имота. Сагата с малкото парче от 286 кв.м отново придоби нови измерения, а от администрацията имат няколко опции как да решат проблема.

Кметът Иван Тотев заяви, че на първо време стои друг, по-важен въпрос, с парчето земя. От администрацията ще издадат заповед  за ремонтиране на важен обект от градската мрежа – а именно подлезът на „Гладстон”. След като строителите влязат вътре те ще извършат ремонта,  а след това ще трябва да възстановят настилката, както си е била – ако до тогава Община Пловдив не е взела имота.

През годините реститутите и Общината неведнъж са сядали на маста за преговори за придобиването на имота. Коментирали са се различни суми от 400 хил. лева до 1 млн. лева.

„Истината е, че досега оценка на този имот не е имало, за да стъпим на нея”, обясни градоначалникът. Преди това той бе предложил да се направи тройна експертиза на имота от независими оценители и да се плати според оценката.  Един от реститутите обаче държи на твърдата  цена от 1 млн. лева.

Парчето земя е важна част от проекта за площад „Централен”. Там трябва да се прави връзката между Форума и Одеона. Според кмета най-рано през месец март ще започнат дейностите по полагането на настилката, време, което е достатъчно Общината да придобие имота.

Дори към момента има висящи дела за парцела, като кметът обясни, че не е единствената опция закупуването му. Има вариант и той да се отчужди.

„Каквото и да стане с имота, ние решаваме дали може да се прави в зоната– категорично няма да позволим там да се строи”,обясни Тотев.

Тотев: Може и следващият кмет да пререже лентата на площад „Централен”Общинският съвет трябва да вземе ново решение, с което да отпусне нови 4,7 млн. лева

Вдигат античните пропилеи на площад „Централен”, но от южната страда СНИМКИПловдивчани може да влизат на площада а през скулптура, наподобяваща древна арка