Здрави деца са заплашени да се заразят с варицела в пловдивска ясла „Приказка” в Тракия. Причината – събират две групи в обща,  като едната е под карантина.

За неприятната случка сигнализира притеснен родител до редакцията на TrafficNews.bg. Бащата разказа, че са били уведомени само два дни преди сливането да стане факт. Обяснено му било, че поради отпуските на персонала, трета и четвърта група ще бъдат събрани. Дотук нищо нередно.

Оказва се обаче, че трета група е под карантина, тъй като върлувала варицела.

„Всички родители се притеснихме и поискахме обяснение защо трябва здравите ни деца да бъдат събирани с деца, които са болни. Беше ни обяснено, че директорката е решила така и нямало друг начин. Което дете е прекарало варицела, нямало проблеми, другите да се оправят. За нас всички останали родителите това е крайно обезпокоително и нередно - умишлено да се събират така децата и да се заразят”, пише притесненият баща.

По думите му става ясно, че в яслата има още няколко групи. Пловдивчаните не разбират защо техните деца не се обединят с някоя от останалите групи, а с карантинната. Те са правили опити да говорят за проблема с директорката, но тя категорично отказвала да промени решението си.

„По този начин излага децата на риск. Може да плъзне епидемията от варицела в целия град”, допълва бащата.

Наш репортер се опита да разговаря с директорката на детска ясла „Приказка” г-жа Генчева. Още преди обяд обаче никой не отговаряше на указания телефон. Едва в 14:23 секретарката на ръководителката отговори на обаждането ни. Тя обаче не можеше да ни свърже с г-жа Генчева, тъй като последната имала важен разговор. Любезно сътрудничката прие сигнала и обеща директорката да върне обаждане до минути. Уви, това не стана, а след 15 часа никой повече не отговори на телефоните.

Много интересен още е и фактът, че родителите са принуждавани да подписват декларации, с които заявяват, че са съгласни децата им да посещават именно тази група. По този начин ръководството ще се освободи от отговорност, ако се случи някое дете да се разболее или да плъзне зараза.

Екипът на TrafficNews.bg е готов да даде думата на г-жа Генчева, за да може да се чуе становището и на другата страна.