Всеки пловдивчанин, който иска да си запази паркомясто до жилището си ще може да го стори срещу 15 лева на месец. Срещу тази сума той ще може да си сложи номера на колата върху мястото, както да постави и ограничител.  Всяко жилище или офис обаче ще има право да си запази по едно паркомясто.

Този четвъртък Общинските съветници ще гласуват промяната в наредбата за паркиране и премахването на гаражите. В мотивите е записано, че е нужна нова организация за паркирането в Пловдив заради големият брой на автомобили.

Около всеки блок, жилищен район или  зона с гаражи ще се направи схема и ще се очертаят паркоместа. Оттам всеки един желаещ може да си запази паркомясто за следващите три години, но само по едно. За да се заяви мястото за паркиране всеки един собственик на жилище или наемател трябва да отиде в районното кметство. Там той трябва да представи документите на жилището/офиса, както и талона на автомобила. Оттам нататък той ще може да спира колата си на мястото срещу съответната сума.

От Общината пък ще контролират паркирането. Паяк ще дежури по 24 часа и ще се отзовава на сигнали на граждани, на които са им спрели на мястото.  Освен това ще се слагат скоби и ще се пишат фишове.

Оттук вариантите са няколко.

Първият когато никой от жилището си не заяви паркомясто – тогава всичко си остава по-стария начин и всеки спира където намери.

Ако половината от жилищата заявят паркомясто – останалите спират на незаявените места свободно.

Третият и най-труден за решаване вариант – на паркинг има 20 места, а в жилището 30 коли.  Друг проблем ще е ако броят на паркоместата и жилищата са едни и същи. Не се знае дали за паркомясто ще се играе на търг,или право ще има „първият заявил”.

Първите квартали, в които ще започне махането на гаражите и обособяването на паркинги е в централна градска част, както и в квартал Каменица.

Още новини от Пловдив и региона гледайте в емисията на TNS TV:

TNS.bg