Брентън Тарант е бил в България в края на миналата година, като засега няма данни целта на посещението му да е различно от туризъм. Това съобщи главният прокурор Сотир Цацаров преди минути. Информацията е докладвана и на премиера Бойко Борисов, при когото в момента тече съвещание с шефовете на служби.

Борисов свиква спецслужбите! Търсят БГ връзка с терориста, избил 49 душиНадписи на български се виждат по оръжията на терора в Крайстчърч

Със сигурност нападателят от Нова Зеландия, който уби 49 души в джамии, е бил в България в края на миналата година. Лицето му е било засечено от камери по българските гранични пунктове.

Тарант е пристигнал с полет от Дубай. На 10 ноември е наел автомобил, като посещава София, Дряново, Плевен, Велико Търново, Пловдив, Бачково, Казанлък, Асеновград, Перник. На 15 ноември 2018 г. заминава за Букурещ. На Балканите Тарант е обикалял още и Сърбия, и Черна гора.

Засега присъствието на Тарант е установено чрез камери и работа със службите на останалите държави. Чака се обаче паспортна информация от Нова Зеландия и пълен профил, по който да бъде довършено разследването. Още не ясно дали е имал контакти с български граждани.

По никакъв начин България не желае този ужасен акт да бъде свързан с нейната история, каза Екатерина Захариева, заместник министър на регионалното развитие и благоустройството.

Очаквайте подробности!