Предсрочно освободен от затвора, намушкал почти до смърт свой съсед, вся паника в пловдивската ромска махала Шекера. Ариф е лежал зад решетките, осъден за опит за убийство преди 8 години. Преди дни той се завърнал в родната си къща и започнал да заплашва жертвата си преди години.

Ноември 2010 година петима мъже са задържани след кърваво меле на улица „Звънец” в махалата. Минути след 22 часа възниква скандал, който завършва с двама ранени – братята Смаил и Хамди Арифови, единият с опасност за живота.  

„Спомням си като, че ли бе вчера. Имаш Байрям, празнувахме. Брат ми Хамди празнуваше навън в махалата. Прибирайки се късно вечерта, се засякъл на улицата със съседа Ахмет, по прякор малкият Татар. Разменили са си няколко думи, започнали да спорят и накрая всичко прерастнало в скандал. Намесили са се двамата братя на Ахмед и баща им Ариф. Аз бях в къщи, когато синът ми плачейки дойде и започна да вика „Тате, тате бият чичо. Всички са въоръжени”. Когато излязох видях петима с брадви и ножове, брат ми кървеше. Аз опитах да му помогна, но в това време Ахмед заби нож в гърба ми. Припаднах и се събудих в болницата”, разказа Смаил Арифов пред наш репортер.

Близо осем години след нападението, 43-годишният мъж все още помни ужаса от онази нощ и кошмарът , преживян от семейството му.

Кървавата картина се е разиграла пред очите на съпругата му, 12 годишния му си и две годишната му дъщеричка.  Повече от 6 месеца Смаил прекарал в болница, претърпял две операции. Той е бил с пробит бял дроб и разкъсани две артерии, дни наред е бил в кома. Брат му – Хамди бил с 14 прорезни рани по тялото.

 Дълго време след това, той се е опитвал да подреди наново живота си и да забрави. Животът му станал спокоен, но едва след като виновникът получил наказанието си. Интересното обаче е, че не Ахмед влезнал в затвора, а баща му Ариф.

„Ариф Татара пое отговорността за случилото се. Още тогава бяха задържани петима мъже. Никой от махалата обаче не посмя да свидетелства. Тогава Ариф заяви, че той ме е пробол, за да отърве синовете си. Никой не ме потърси в болницата, не почукаха на вратата на семейството ми. Видях Ариф и синовете му едва след месеци в съда. Наведоха глава и не казаха и дума. От тогава ни вест, ни кост от тях”, разказва Смаил.

Животът му влязъл в нормален ритъм. Смаил заминл с брат си за  Германия да работят. Натрупали някой лев,  той се прибрал у дома. Работи заедно със сина си , занимават се с търговия. Преди седмица ожени и малкия си син. 

В петък /7 септември/ Смаил бил причакан от мъж пред дома си. В първия момент той не познал човека, докато последния не проговорил. Това бил Ариф.

„Дойдох да довърша работата, която не успях да свърша преди осем години”, заявил Татара на Смаил.

„ Беше осъден на 13 години, но явно е пуснат предсрочно. Върнал се е в родната си къща и е започнал да готви отмъщение. Получих обаждане от племенницата на Ариф. Тя ме предупреди, че чичо й има оръжие. „Не се е върнал за добро”, ми каза тя. Страхувам се за семейството си. Жена ми и малкото ми момиченце са си вкъщи всеки ден. Ами ако им направи нещо? Ако ги осакати? Ако им посегне на живота? Той е дошъл за мъст!”, допълва Арифов.

След заплахите 43-годишният мъж веднага търси помощ в новоизградената приемна в Шекера. Тъй като е нямало никой там, той се отправил към Трето РУП. От там са приели сигнала му, но отново са го препратили в приемната.

„Чаках там, но така и не дойде никой. Позвъних на спешният телефон 112, и помолих да ме свържат с Трето районно, защото не знам какво да права. Трябва да защитя семейството си. Отново ме изпратиха в Трето. След два часа чакане ме приеха, разказах всичко – заплахите и опасенията ми. Униформените уж приеха сигнала ми и казаха, че ще ме потърсят. Не искам нищо, само полицията да защити близките ми. Да защити жителите на улицата, защото всички ги е страх от Татара”, заяви Смаил.

Той се надява думите му а бъдат чути, а сигналът проверен.

В неделя, два дни след като е подал сигнал, Ариф отново го е търсил в дома му. По същото време семейството е било за стока в Димитрвоград. Татарът отишъл у по-големият брат на Смаил. Там пред възрастните му родители заявил, че ще търси отмъщение.

„Ариф и друг път е лежал в затвора. Вече на 60 години, той има богато криминално досие. Многократно е бил хващан да краде от къщи и апартаменти. Днес вече е на свобода. Нямайки какво да губи той готви своето отмъщение, аз съм безсилен”, завършва разказа си Смаил.

Намушканият преди осем години Смаил Арифов