Пловдивчани, живеещи в блоковете на ул. „Капитан Райчо“ 73, 75, 77, 79, 81, 83 и ул. „Марин Дринов“ 20, излизат на протест. Хората от района ще изразят недоволството си срещу строежа на 18-метрова сграда, която трябва да се появи между огромните блокове и да заеме едни от последните незастроени площи в квартала.

Протестът ще се проведе идния понеделник /19.02.2018/ от 18.15 ч. в пространството между блок 2 и блок 3. Гражданите залагат конкретна цел на митинга, а именно да спрат строежа, който според тях ще създаде много проблеми от гледна точка на социалната инфраструктура.

Те посочват като основни точки на недоволството си факта, че застрояването ще създаде проблеми с паркирането, въздухът ще се замърси още повече и не на последно място, сградата ще бъде прозорец в прозорец с техните фасади. 

"Общината е дала разрешение, което ние смятаме за незаконно. 18-метрова сграда ще заеме мястото на градинка или паркинг, от които всички живеещи се нуждаем", недоволстват гражданите и твърдят, че не са били уведомени за началото на строежа и че не се взима предвид позицията им.

Ето и цялото писмо, в което Антон Антонов, живущ в района, изказва принципната позиция за изграждането на новата сграда:  

Здравейте! Съобщавам Ви за поредната нередност, спрямо живущите на ул. „Капитан Райчо“ 77, 75, 73, 83, 79, 81, и ул. „Марин Дринов“ 20.

Става въпрос за междублоково пространство, което е отчуждено от частни лица в полза на блок номер 3 и по-точно за изграждане на паркинг и градинка. В началото на 90-те години, градинката беше дадена в частни ръце, където бе построена бизнес сграда. 

Преди няколко години, останалата част от междублоковото пространство, беше оградено с незаконна ограда. Живущите на изброените по-горе адреси, събрахме пари и наехме адвокат, за да разучи какво става и защо лишават гражданите от това междублоково пространство.

Оказа се, че мястото, което е в един парцел с блок номер 3, намиращ се на ул. „Капитан Райчо“ 77, 75, 73 е било отделено от това на жилищния блок и дадено в замяна на друг имот на лицето В. Б. ,известен с много подобни скандални случаи. Това се е случило без знанието и допитването на никой от съседите. Блоковете са строени през 70-те години, когато гражданите са ги купували от държавата, тя е продала апартаментите при тези условия, а именно с междублоково пространство, градинки и т.н.

Сега държавата (общината), променя тези условия и прави каквото си иска. След проучване от страна на адвоката, стана ясно, че на мястото ще се строи сграда с височина 18 метра.

Това би спряло изцяло слънцето и светлината на хората, живеещи в блок 2 и 3 ул. „Капитан Райчо“ 7, 75, 73, 83, 79, 81, това би ограничило светлината и на блока на ул. „Марин Дринов“ и къщите в близост до номер 20.

Като оставим това, проблема с паркирането е много голям. Отнемат местата за паркиране на блок 3, за сметка на тази сграда. Двата блока са с по 48 апартамента. Паркингът, останал, след „разграбването“ на мястото е едва за 14 автомобила, а апартаментите са 48.

Има малки деца, които са лишени от място за игра и опасно играят между автомобилите! Възрастните хора са лишени  от градинката, която ползваха, като излизаха на въздух. Днес са започнали изкопни работи, като от Общината никой не ни е уведомил, въпреки обещанието от тях за това, под форма на писмо с изходящ номер!

Никой от живущите около това междублоково пространство, не е съгласен с даването му в частни ръце и вдигането на висока сграда, буквално пред прозорците ни! Проведена бе среща с живущите на изброените адреси, където бях упълномощен, да пиша от тяхно име!

Имаме писма до омбудсмана Мая Манолова, кореспонденция с община и кметове, както и доста документи.

Искам да изкажем гражданската си позиция и да спрем тази грешка! Обръщаме се към Общината: така ли се решават проблемите с паркирането? Така ли се грижим за здравето на децата, възрастните и чистотата на въздуха?