Средната месечна заплата в Пловдив през първите месеци на новата година достигна до рекордните 971 лева. Въпреки това областта се нарежда на шесто място в страната. Най-високо остава възнаграждението в София – 1 476 лева, а най-ниска в област Видин – 693 лева.

„За наблюдавания период, тоест четвъртото тримесечие на годината, средната месечна работна заплата за страната е 1 095 лева – с 12.8 % или с 124 лева по-висока от тази за област Пловдив. Намаление на средната месечна работна заплата е регистрирано в дейностите „Финансови и застрахователни дейности“ – с 4.1 %, „Хотелиерство и ресторантьорство“ – с 0.2% и „Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива“ – с 0.1%. Икономическите дейности, в които е регистрирано най-голямо увеличение на средната месечна заплата, са „Образование“ – с 18.5%, „Операции с недвижими имоти“ – с 9.7% и „Добивна промишленост“ – със 7.5%“, обясни Валентин Точев, главен експерт в Териториално статистическо бюро – Юг.

Броят на наетите лица е с 3.1% повече в сравнение със същия период на предходната година, пише Фокус. Най-голямо увеличение на наетите се наблюдава в икономическите дейности „Строителство“ – с 9.9%, „Доставяне на води, канализационни услуги, управление на отпадъци и възстановяване“ и „Търговия, ремонт на автомобили и мотоциклети“- с по 6.9%.