Бившата столична кметица на район "Младост" Десислава Иванчева бе осъдена от спецсъда на 20 години затвор за това, че е поискала подкуп, възползвайки се от служебното си положение от строителния предприемач Александър Ваклин.

Освен присъдата тя е глобена и с 10 хиляди лева, както и няма право да заема публични държавни дейности за срок от 10 години.

Присъдата на нейната заместничка Биляна Петрова пък 15 години. Тя получава и глоба в размер на 15 хил лв., както и лишаване от права да заема държавни длъжност в срок от 15 години.

Посредникът при подкупа Петко Дюлгеров, който е бивш кмет на района, получи 12 години затвор, отнесе и 12 бона глоба.

Минути, преди да чуе присъдата сиы Иванчева обяви пред медиите: "Ако ни осъдят значи държавата е умряла!"

Срокът за обжалване на решението на съда пред по-горна инстанция е 15 дни.

Едно от най-шумните дела в страната през последната година обаче не е приключило. Според Иванчева и Петрова решението на Специализирания наказателен съд е само началото и краят ще бъде чак на трета инстанция - ВКС.

Подсъдимите смятат, че и на втората инстанция една от страните няма да бъде доволна. Прогнозират дори, че това ще са те, заради "ситуацията", която имаха с Апелативния спецсъд още при определянето на мерките за неотклонение на обвиняемите.

Така година след като тримата бяха арестувани със 70 хил. евро белязани банкноти в центъра на София, част от искан подкуп от 500 000 евро, делото стигна до финал.

Пледоариите срещу тримата обвиняеми бяха в неделя, което е прецедент в съдебната ни практика.

Днешното заседание бе и прецедент заради това, че голяма част от медиите не успяха да влязат в съдебната зала, съобщи репортер на TrafficNews.

Четенето на присъдата, макар и публично, се оказа пред отбран кръг медии, защото залата се оказа тясна, вратите бяха хлопнати под носа на десетки колеги.

Иванчева и Петрова се връщат в ареста.

За Дюлгеров съдът реши да го остави под домашен арест. Той е осъден за това, че на 19 март е улеснил Иванчева. Няма никакви данни обаче за такава среща. Вчера в пледоариите стана ясно, че защитата на Иванчева има съмнения за афтентимността на СРС-та. 

От пледоарията на адвокат Димитър Марковски стана ясно, че защитата има съмнения за автентичността на записите, приложени към делото. Причината затова е, че Десислава Иванчева катастрофирала на 31 март. В СРС-та от 23 март обаче е описано, че Дюлгеров споменава за катастрофата. Пред съда Марковски обясни, че не може да разбере как седмица преди инцидента Дюлгеров е говорил за него.

Ако съдът постанови наказание не по-малко от 10 години лишаване от свобода, ресоективно се изменя мярката на “задържане под стража”.

В конкретния случай срещу подсъдимите е взета мярка за неотклонение “домашен арест” на 22 декември. Няма данни да са я нарушавали или да е имало недобросъвестни постъпки.

Следва да се прецени дали постановените присъди налагат да има по-тежка мярка.

Иванчева и Петрова са заявили една активна позиция по настоящето дело, която до настоящия момент не е срещнала положителен отговор от вазивната инстанция.

Заради решението на ВКС, че са били подложени на несправедлив процес от Апелативния спецсъд, съдът смята, че се увеличава шанса те да се укрият.

Решението може да се обжалва в 7-дневен срок.

Иванчева и Петрова са задържани вече и не бяха изкарани от съдебната зала след процеса.

След обявяването на присъдата последваха и много остри реакции от поддръжниците на Иванчева, сред които е и ПР-ът ѝ Петко Кърджилов, които можете да видите във видеото на ТРАФИК ТВ: