"Директор на тракийско училище гони дванадесетокласници от учебни занятия поради липса на униформи! Госпожо Директор, искам да ви попитам защо след като от първи клас ни задължавате да купуваме униформи на децата, чак след 12 години се сетихте да въвеждате ред в училището? В момента учениците търсят начин да си извинят отсъствията, по фалшиви и лъжливи причини! На това ли учите децата ни - на лъжи и измами?"

Това ни написа майка на дванадесетокласник, който твърди, че заедно с още 14 ученици от XII а клас в СУ "Черноризец Храбър" в Пловдив са били изгонени от втория учебен час вчера сутринта. Според пловдивчанката униформите са били закупувани още от първи клас, самите родители настоявали децата да ходят с тях, но в крайна сметка от училището ги задължавали да ги носят само по празници.

"Директорката трябваше да въведе ред още тогава, а не сега, когато децата ни завършват", смята майката.

Свързахме се с директора на училището Елена Кисьова, която потвърди, че същия ден тя и зам.-директорът са направили проверка по класовете за носенето на униформи, но отрече да има информация за гонени ученици от час. "На всички ученици сме дали правото на избор с кой елемент от униформата да влизат в училище. Ние не изискваме от тях да носят пълен комплект униформа, а един-единствен елемент - например блузката. Това е училищна политика. А те ги държат в чантите си...", сподели директорът и обеща да провери казуса с изгонените ученици.

Тук няма да подхващаме диспут на тема "да" или "не" на ученическите униформи, защото това нееднократно беше дискутирано в общественото пространство през годините. Много е говорено за психологическите травми, които нанасят дрехите на децата на родители с по-малки финансови възможности. Говорено е дори за влиянието върху здравето на децата чрез ученическата униформа. Въпросът е принципен - ако училището е приело да има ученически униформи и е поставило задължение на учениците да носят елементи от тях, това означава, че те трябва да ги носят. Просто е.

Друг е въпросът как трябва да бъдат наказвани, когато това не се случва. С гонене от час?