С гърмежи на пушки кремъклийки беше открит вторият Народен събор преди минути в Пловдив. Кметът Иван Тотев даде старт на голямото събитие, в което се очакват над 50 000 посетители и 3000 изпълнители. Централната алея в парка се  е превърнала в улица на занаятите, по цялата и дължина са наредени сергии, на които има произведения на различни занаятчии – грънци, народни носии, сладка и много други.  Посетителите ще имат възможност да видят и възстанови на Априлското въстание, които ще се провеждат през деня.

Специални гости  на откриването бяха и пловдивските депутати Александър Сиди и Спас Гърневски, както зам.-министърът по култура Амелия Гешева и председателката на Общинския съвет под тепетата Савина Петкова.

Кметът Тотев благодари на районния кмет на Тракия Костадин Димитров за уникалната атмосфера в парка и събитието, което се провежда вече за втора година.

В района започват да се събират хора още от сутринта, като се очаква по-късно рекорден брой посетители. Поради тази причина днес е позволено и паркирането по булевард „Санкт Петербург”.

Кулминацията на първия съборен ден ще е в 19 часа, когато на главната сцена ще излезе ансамбъл "Родопа" със специалното участие на голямата Валя Балканска, Петър Янев и "101 каба гайди"

Неделните веселби започват с кукери от село Горни Домлян и продължават до 19 часа, когато съборът ще приключи с изпълненията на ансамбъл "Тракия".