Протестното шествие от Белащица премина през кръговото кръстовище към Куклен и Брестник и продължи по главния път за Околовръстното. Протестиращите бяха блокирали кръговото кръстовище на Околовръстното шосе и скандираха „Сърце и душа за нашата планина”. 

В района се образува голямо задръстване, като в тапата бе блокирана и пожарна кола с включени сирени, която дълго време не можеше да премине през блокадата. Тя продължи около 10 минути, след което протестиращите освободиха движението. 

Стотици жители от Родопската яка излязоха на протест! Скандираха „Не на каририерите” СНИМКИПротестиращите ще блокират движението

Поводът за недоволството им е инвестиционно намерение на предприятие, добиващо мрамор за трошен камък над населеното място. Местните жители се обявиха срещу разширяването на кариерата. Те се оплакват от прах и разбити от камионите пътища. Недоволни жители от от пловдивските села Белащица, Брестник, Марково, Гълъбово, Браниполе, както градовете Куклен и Пловдив, направиха протестно шествие от центъра на Белащица до Околовръстното шосе на Пловдив.

Вижте видео от протеста: 

По данни на местния личен лекар, за последните 10 години в селото има бум на респираторни заболявания, които били най-видими при децата. Хората настояват след изтичането на концесионния договор през 2021 година, той да не бъде подновяван. В същото време от компанията са заявили намерение да копаят на площ от нови 50 декара, за да добиват инертни материали. Предстои Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите да реши дали разширяването на кариерата има нужда от екологична оценка.