Вътрешен магистрален път, който да поеме голяма част от трафика в Пловдив проектират в Общината. За него ще трябват милиони и години чакане, но след 2020-та година той може да се реализира, заяви кметът Иван Тотев.

Общината ще изготви нов ПУП на „Пещерско шосе” в частта му от „Васил Априлов” до Хирургиите. Причината е, че последният подробен устройствен план предвижда отчуждаване на имотите от северната страна на булеварда. 10-годишната давност е изтекла и заради това ще трябва да се издаде нов. Предвижда се удвояването на „Пещерско шосе” в тази си част, както и премахването на паважа на булеварда.

„Това ще е вътрешната магистрала на Пловдив”, каза още кметът. С проекта на НКЖИ, който ще повдигне линиите и ще премахне прелезите, на практика ще се стига за минути до центъра на града от западния му край.

 Четирилентов път пък ще свърже южната със северната страна на Пловдив – с удвояването на „Васил Априлов” и „Голямоконарско шосе” чак до магистралата, както и пробивът под Централна гара”, безпрепятствено ще се прекосява града.

 Западната тангента предвижда връзка между „Южен”, „Западен” и „Източен”. С пробивa „Модър-Царевец” и връзката им до „Свобода”, а оттам през „Копривщица”, която ще се свързва с „Цариградско шосе” през „Марица – Юг”. Новият мост над река Марица ще даде нова връзка между „Западен” и „Северен”.

Това са и основните проекти, по които ще работят градски власти през следващите години. Те са свързани с десетки милиони инвестиции, но изграждането им е единственият начин да се разтовари трафика в града, както и в централна градска част.

Още новини ТУК

TNS.bg