Правилно ли е спрял кметът Иван Тотев с личния си автомобил, пита наш читател, който ни е изпратил снимки от вчерашното паркиране на градоначалника.  Колата на кмета е била паркирана на новите паркоместа на администрацията до Радио и телевизията.  След като паркингът на гърба на общината бе затворен, от администрацията запазиха три места точно до входа на пешеходната зона на Главната. Отскоро там има знак и разчертани три паркоместа.

Точно зад тях обаче има джоб, в който са разположени контейнери за смет, а с новите паркоместа достъпът до тях е блокиран.

Зам.-кметът Златин Велев заяви, че няма нарушение на закона. Зоната около Радио и телевизията била с пропускателен режим, а сметоизвозването било организирано в ранните часове и така колите не пречили за обслужването на контейнерите.

Дали обаче Законът го позволява? Полицаи обясниха, че в случая кметът не е нарушил закона, тъй като има поставени знаци, които оказват паркоместа.  Самите знаци обаче са в разрез със закона. Административно се гледа кое е първичното – знаците или казаните. В случая това са казаните, а след като има схема за разполагането им там, те не могат да съществуват заедно с паркоместата.

Макар че организацията по сметоизвозването е организирана, паркираните коли там пречат на изхвърлянето на отпадъците. Отделно при възникването на пожар в контейнерите пожарната трябва да има достъп до тях, който явно е затруднен от паркираните коли.

Така че отговорът на въпроса е, че кмета не е нарушил закона, но неговата администрация явно не се е съобразила с него.

Още новини ТУК

TNS.bg