От 1.71 до 2.05 лева на литър върви цената на дизела в Пловдив, установи проверка на TNS.bg. Въпреки че днес бензиностанциите на Веселин Марешки във Варна удариха рекордно ниска цена на дизела от 1,59 за литър, в Пловдив все още цените на горивата са над 1,70 лева за литър, а в големите бензиностанции нафтата се търгува над 1,85 показа справка на TNS.bg.

В морския град дори големите вериги като ОМВ, Газпром и Еко свалиха цените си до 1,77 на дизела. Така се получава парадоксът горивото в различните български градове да бъде на различна цена, въпреки че веригата е една и съща.

В Пловдив най-евтините бензиностанции са на изхода на града към Марково, тази до КЦМ, на ПИМК и Хаджията Груев където цените варират между 1,71 и 1,81 лева за литър на дизела.

За бензин А95 най-евтино е на станцията до КЦМ, където горивото е 1,83 лв/л. На улица „Огражден” до Четвъртък пазара горивото от същия клас се предлага за 1,85 лв/л, а на Хаджията Груев е 1,88 лв/л.

На VM Петролиум във Варна А95 се предлага за 1,69 за литър, а ОМВ и Лукойл го търгуват на дребно за 1,77 лева.

В Пловдив големите вериги предлагат дизела и бензина на цени от над 1,90. В Лукойл, ОМВ, Шел и Газпром цените са между 1,92 и 1,94 за дизела, а бензинът цената стига до 2,00 лева. В „Го Петролиум” и „Арена” цените са малко по-евтини и дизелът е под 1,90.

Големите вериги предлагат и намаление до 10 стотинки на литър според картата и условията на бензиностанцията.

Търговци коментираха, че цените на Марешки са дъмпингови и той продава под себестойността на горивото. Мениджъри на бензиностанции пък са на мнение, че качеството на горивото на малките крайградски станции е съмнително и поради това държат ниска цена.

Още новини четете ТУК

TNS.bg