Съдийка от Административния съд в Пловдив е спряла  изпълнението на заповед за разрушаването на триетажен палат в Шекер махала. Къщата е една от най-луксозните в гетото, която се намира на улица „Делянка”, срещу приемната на Трето районно.

Спрямо собствениците на къщата се е водело дело, което е стигнало и до Върховния административен съд, чието решение е било тя да бъде премахната. Непосредствено преди изпълнението на заповедта, в районното кметство е пристигнало решение от местния съд, което стопира разрушителните дейности.

„ВАС  потвърди моята заповед, но бяхме спрени от решението на пловдивска съдийка от Пловдивския административен съд. С най-прости думи, мотивите са, че не сме искали разрешение да им отидем на гости и не ни дават разрешение да я бутнем. Ние не искаме да влизаме в постройката, не искаме да ходим на гости, а да я бутнем, защото е незаконна. Тя е на три етажа и на общинска земя”, съобщи пред наш репортер кметът на район „Северен” – Ральо Ралев.

На улицата в ромската махала бяха премахнати днес близо 10 незаконни постройки. Сред тях са салон за красота, лятна кухня, навеси, тераси и помощни постройки. От всичките издадени предписания за премахване, които са 20, 15 са обжалвани. Решенията обаче са били в полза на районната администрация.

Процедурата по разчистване на махалата от незаконно строителство ще продължи и в следващите седмици. Причината за тромавото изпълнение е, че повечето заповеди са в съда, а стопаните на постройките обжалват до последна инстанция.

След седмица, багерите ще влязат на улица „Кипарис”. Там ще бъдат премахнати изцяло жилищни сгради, някои от които на няколко етажа.

Какво разказа още кметът на район "Северен" - Ральо Ралев, вижте във ВИДЕОТО: