Едно от основните правила, които всеки журналист спазва е преди да публикува материалпо дадена тема, да потърси за коментар ответната страна. В редакцията на TrafficNews ежедневно постъпват десетки сигнали, като не рядко те касаят дейността или поведението на полицейски служители. На самите полицейски служители и забранено да коментират пред журналисти подробности, свързани с тяхната дейност и в тези случаи ответната страна по тези случаи е Областната дирекция на МВР. 

Преди три седмици наша читателка потърси съдействието на информационната платформа, за да разкаже за поведението на инспектор от Първо РПУ, който според нея злоупотребявал със служебното си положение. Пловдивчанката изпрати писмо, в което подробно описва нарушенията на полицая, но в телефонен разговор изрази опасения, че колегите на служителя няма да предприемат необходимите действия, за да го възпрат. Румяна Щерева разказа, че и синът й получил натравяне, след като си е купил кебапчета от въпросния полицай. 

По тази причина медията препрати въпросното писмо до Областната дирекция на МВР - Пловдив с настояване за коментар и реакция.  

Ето и само писмо без редакция:

Здравейте, причината да се свържа с Вас е чувството за безнаказаност на полицейския служител  Тодор Пехливанов и  жена му, които в продължение на една година тормозят цял комплекс в кв.Остромила, а след поредното ежеседмично барбекю има и натровено дете.

Многократно на въпросният служител на Първо РУ МВР Пловдив Тодор Пехливанов и съпругата му са правени забележки от живущите, включително и семейства с бебета, заради постоянното им  присъствие на входа на кооперацията ни и невъобразимият шум, който вдигат всяка вечер до късно през нощта от викове и крясъци, от музика от телефоните си, както и от други устройства, което е в нарушение на чл.4 ал.2 от Наредба за осигуряване на обществения ред на територията на Община Пловдив. За съжаление след всяка забележка всичко приключва с ехидна усмивка и подмятания от рода на „да видим сега кой ще извика полиция”

Това, на което искам да обърнете внимание, като действия от страна на полицейския служителТодор Пехливанов   е и употребата на алкохол от него и съпругата му на обществено място  всяка вечер в присъствието на много деца, които знаят, че той е полицай. Да не говорим и за факта, че винаги идват с единия от автомобилите си и след изпиване на съответно количество алкохол се прибират пак с автомобила си, возейки и собственото си дете. В много случаи дори, ако алкохолът не им стигне пак с колата си отиват до най-близкия магазин, за да закупят още.

Тук е мястото да отбележа, че въпросното семейство живее в отделен с ограда от нашия имот и след всяка забележка вдигат скандал, че никой не може да ги изгони.

Едно от семействата с малко дете дори се изнесе преди няколко месеца, което пък накара Тодор Пехливанов  дори да се почувства горд, че никой не е в състояние да му попречи. След разговори със съседи всички споделят, че не смеят да се обадят в полицията или подадат жалба, точно заради това, че той е полицай и районния инспектор на квартала ни и няма да има никакъв резултат.

Всеки петък или събота и неделя Тодор Пехливанов  и съпругата му като главни инициатори организира и посещава гореописаното място за барбекю, което държа да отбележа е на наша собственост, а не общинска. Започва се с пушилки и дим, никакво чувство за съобразителност, че пречи на спокойствието на доста живущи  и най-безцеремонно заявява на децата, които тичайки наоколо отиват и до барбекюто, че трябва да заплащат по 4,30лв, ако искат да присъстват. Не знам колко кюфтета трябва да изяде едно дете за тази сума или просто в сметката влизат и бутилките бира, които той и съпругата му изпиват пред децата. Вие също имате деца  и знаете, че в тази ситуация няма как да кажеш на детето „не ти няма да ходиш на барбекюто“. 

И така след поредното барбекю на 22.09.2018г. детето ми се прибра с огромен обрив. Държа да отбележа, че обривът се появи около час след яденето на въпросни кюфтета, които са купили въпросното семейство Пехливанови.

След като поисках обяснение какво е месото и че имаме проблем Тодор Пехливанов и съпругата му се нахвърлиха с викове и крясъци, че те не са го карали да яде. Тодор Пехливанов  беше във видимо нетрезво състояние, олюлявайки се стана да се разправя, дори имаше наглостта да ни каже, че сега заради едни 3лв /с които детето ми си плати/ сме го направили на проблем.

Просто нямам думи, повярвайте ми, потресена съм !!!

Тръгвайки към спешна помощ се обадихме в Първо РУ и обяснихме за проблема. За съжаление в последствие разбрахме, че на въпросният служител Тодор Пехливанов  са му се обадили колеги, че има сигнал срещу него, но няма да пращат патрулка.

От спешна помощ потвърдиха, че обривите са от месо. Беше проведено лечение, което се повтори и на следващата вечер.Много ми е чудно какъв пример дава той на подрастващото поколение.

С тези си действия г-нТодор Пехливанов  нарушава Етичния кодекс на служител на МВР  в доста от неговите разпоредби, и с тези си действия не ми става ясно как може да повиши общественото доверие към служителите на МВР, както описах по горе всичко това се случва пред децата ни, които след време няма да имат никакво уважение към служителите на МВР, като гледат как се държи един такъв с доста стаж.

В Етичния кодекс също така е записано, че държавният служител стриктно трябва да спазва закона, което най-безцеремонно не се прави от него.

С тези си всички тези действия и особено с употребата на алкохол на обществено място и пред  деца нарушава етичните норми за поведение на служител от МВР, както и уронва престижа на тази институция, която по всякакъв начин се опитва да повиши този сринат  през годините  престиж и то точно от такива служители които се мислят за недосегаеми.

 

 

Писмото, заедно с няколко конкретни въпроса относно ситуацията, бе изпратено от редакцията на TrafficNews на 25 септември до директора на ОД на МВР. То е входирано в деловодството на следващия ден, а отговорът от ведомството пристигна на 17 октомври - три седмици по-късно. 

Въпросите, които изпратихме в полицията бяха следните:

Получавани ли са сигнали в ОД МВР - Пловдив във връзка с нерегламентирани действия на въпросния служител?
- Има ли информация, че Пехливанов развива търговска дейност , което е в разрез с нормите на Закона за МВР?
 
-Има ли образувана проверка във връзка с посления случай, при който има натровено дете?
 
- Какви мерки ще предприемете, за да проверите въпросния сигнал на г-жа Щерева?
 
За съжаление отговорът, който търпеливо изчакахме три седмици не съдържаше отговор на поставените въпроси. Вместо това от дирекцията са решили , че трябва да ни обяснят какво съдържа понятието "обществена информация"  и третират казуса като междуличностен конфликт. Отговор има единствено последният от поставените въпроси, като ни информират, че отговорът ще бъде изпратен директно на подателя на сигнала. 
 

 Ето и писмото- отговор, което отне три седмици на служителите на ОД МВР :

  Във връзка с Ваше запитване за предоставяне на информация относно сигнали и проверки за служителя Тодор Пехливанов от 01 РУ - Пловдив  ведно с приложен сигнал от г-жа Щерева депозирано на електронен адрес в ОДМВР-Пловдив и заведено с УРИ № 812102-2377/26.09.2018 г. Ви уведомяваме за следното:

Съгласно разпоредбата на чл.2, ал.1 от ЗДОИ обществена е информацията, която е свързана с обществения живот в Република България и дава възможност на гражданите да си съставят собствено мнение относно дейността на задължените по закона лица. По отношение на първия елемент от фактическия състав на същата норма следва да бъде отбелязано, че поисканата информация не се отнася до обществения живот в България, а е свързана със засегнати права на конкретни граждани – в случая това е г-жа Щерева, която е подала сигнала срещу служителя Пехливанов.

Предвид горепосоченото ОДМВР-Пловдив не може да Ви предостави исканата от Вас информация, като по отношение на самия сигнал на г-жа Щерева е образувана проверка с  цел установяване на посочените факти и обстоятелства съдържащи се в него. За резултата от проверката ще бъде уведомен подателя на сигнала.    

Бел. ред. Едва ли е случайно, че г-жа Щерева търси средствата за масова информация, за да огласи проблем, който е на битово ниво. Пловдивчанката вероятно има сериозни резерви и причини да не вярва, че нарушителят ще бъде наказан от собствените си колеги. Зададените от нас въпроси не касаят личностен конфликт, а евентуална дейност на конкретен служител, несъвместима с длъжностната му характеристика. Защото ако някой иска да е полицай, би било редно да се държи като такъв. А ако иска да продава кебапчета - да си наеме павилион на гарата.