"На Шипка сме и искахме в 9 ч да си тръгнем с колата, не ни пускат! Казаха, че към 13:30 ЕВЕНТУАЛНО ще започнат да пускат. На 3 март се чувстваме като роби, звъняхме на 112 и от там се свързаха с районното управление на Стара Загора и Казанлък, откъдето казаха, че това била “организацията”... Няма такава държава!"

Това ни написа читател на TtafficNews.bg, който заедно със семейството си се качи на Шипка, за да сведе глава пред подвига на тези, които преди 140 години се биха за свободата на България. Разбираме възмущението на пловдивчанина и в същото време сме принудени да напомним на всички, които тръгнаха към Шипка днес, че още вчера от Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че проходът ще е затворен заради тържествата по случай Националния празник 3 март.

Заради ограничението бяхме предупредени, че няма да може да се ползва пътят през Шипченския проход (Габрово - Шипка - Казанлък), който е един от основните, свързващи Северна и Южна България. Движението ще бъде спряно от 20 часа на 2 март до 18 часа на 3 март.

Трафикът ще се насочва през Прохода на Републиката по следния маршрут: Велико Търново - Дебелец - Проход на Републиката - Гурково - Казанлък и обратно (виж картата). Шофьорите от област Габрово и пътуващите от северозапад могат да ползват маршрута: Габрово - Трявна - Белица - Вонеща вода - Проходна Републиката и обратно.

За област Стара Загора към Прохода на Републиката движението ще се осъществява по маршрута Калофер - Казанлък - Гурково – Проход на Републиката - Велико Търново и обратно, като пренасочването ще става при пътен възел "Мъглиж". Ограничението в движението през Шипченския проход не важи единствено за организирания междуградски автобусен транспорт.

Казано кратко: предупредени сме. И е добре да спазваме правилата, особено в ситуации, в които има стълпотворение на много хора и автомобили на едно място. В същото време според нашия читател има семейства с малки деца, които са принудени да чакат в автомобилите и това едва ли е най-приятното преживяване, особено в студа. Пак според него едно момче си обърнало глезена и на него също не му разрешавали да си тръгне. Което ни се струва малко прекалено.

Все пак - независимо от правилата, понякога има и изключения от тях, които е по-добре да се направят...

Иначе... Честит празник, българи!